Maandagochtend was Tom Van Grieken te horen in De Ochtend over asielopvang. Volgens het Vlaams Belang zou de kost van asielmigratie alleen, in 2023 meer dan één miljard euro bedragen. Afgelopen week stelde het Vlaams Belang daarom nog voor om zakgeld voor asielzoekers af te schaffen en ze in te zetten voor gemeenschapswerk in het asielcentrum. Daarbovenop stelt de partij voor om beslag te laten leggen op asielzoekers hun bezittingen, dit gedurende zolang de asielprocedure loopt. Op die manier hoopt de partij fraudeurs tegen te gaan. Wie erkend wordt, krijgt alles terug.
Vandaag de dag zijn er nog nooit zoveel asielzoekers in België, dat met één uitzondering namelijk crisisjaar 2015. In de centra van Fedasil bevinden er zich momenteel 32.000 asielzoekers die een asielprocedure aan het doorlopen zijn.
Partijvoorzitter van het Vlaams Belang Tom Van Grieken stelt dat deze toestand zich duidelijk vertaalt in de kostprijs van asielopvang. Volgens hem is de berekening van de federale regering een complete onderschatting. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) zegt dat de asielopvang nog altijd 738 miljoen euro betaalt, een stuk minder dan de 1 miljard dat Van Grieken aanhaalt. “Dat is één miljard euro in een bodemloze put, want het effect is quasi nihil”, reageert Van Grieken.
Bezittingen als waarborg tijdens een asielprocedure
De partij wil onmiddellijk maatregelen treffen om de factuur te doen dalen. Afgelopen week stelde het Vlaams Belang nog voor om het zakgeld dat een asielzoeker krijgt af te schaffen en te vervangen met gemeenschapsdienst in de asielopvang. Daarnaast stelt Van Grieken voor om beslag te laten leggen op de bezittingen van asielzoekers, zolang hun asielprocedure loopt. Bedragen onder de 2.000 euro en bezittingen met een emotionele waarde zouden daarvan vrijgesteld worden.
“60% heeft geen recht op asiel maar zit toch in de asielprocedure”, stelt de partijvoorzitter op Radio 1 over de groepen die in dit land asiel aanvragen. Een deel van de asielzoekers pleegt zelfs fraude door te liegen over afkomst of leeftijd, op die manier verkrijgen ze onterecht een asielprocedure of zelfs een verblijfplaats.
Door een waarborg te vragen en deze maar deels terug te geven bij een geval van fraude sla je twee vliegen in één klap, vindt Van Grieken. “Ten eerste maken we duidelijk aan asielzoekers dat het misbruiken van de asielprocedure gevolgen heeft. Ten tweede, staatssecretaris De Moor zit altijd te mekkeren dat ze te weinig opvangplekken heeft. Als we die 60% die geen recht hebben op asiel uit die opvangcentra halen, dan denk ik dat De Moor niet zo hard zou moeten zoeken [naar nieuwe opvangplaatsen].”