9.7 C
Brussel

Van Grieken doet plannen voor Vlaamse onafhankelijkheid uit de doeken

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Vlaamse onafhankelijkheid – ofwel het einde van België – is nabij. Dat gelooft Tom Van Grieken en zei de Vlaams Belang-kopman in een interview voor Brussels Signal. Wel wil hij dat niet veroorzaken door een simpele onafhankelijkheidsverklaring. “We hebben een ander plan.”

Is het einde van België nabij? Dat is de vraag die werd gesteld aan Van Grieken deze week in de studio van Brussels Signal, een nieuw digitaal en eurosceptisch medium.

“Ik denk dat het antwoord is: ja”, reageerde Van Grieken overtuigd. “Maar wanneer dat exact is, kunnen we niet voorspellen.” Van Grieken doet verder in het interview wél uit de doeken hoe dat in zijn werk zou kunnen gaan.

Timer van 5 jaar moet Vlaamse onafhankelijkheid voorafgaan

“Als de Vlaams-nationalisten [de V-partijen N-VA en Vlaams Belang, red.] 50% halen, kan je een stemming over onafhankelijkheid organiseren”, luidde namelijk een volgende vraag.

“We hebben een ander plan”, reageerde Van Grieken. “Ons plan is niet om te starten met een onafhankelijkheidsverklaring, maar met een soevereiniteitsverklaring, waarmee we zeggen dat het Vlaams Parlement soeverein is [en dus niet schatplichtig, gebonden of ondergeschikt aan het Belgisch niveau, red.] in elke beslissing dat het maakt. En [hierna] starten we de onderhandelingen met Wallonië. We geven dit vijf jaar en we maken een regeling over hoe het land op te splitsen. En dàt moet dan eindigen in een onafhankelijkheidverklaring.”

In recente peilingen werd duidelijk dat het steeds meer waarschijnlijk is dat de V-partijen een zetelmeerderheid gaan behalen in juni dit jaar. Dat betekent dat N-VA en Vlaams Belang samen een regering zouden kunnen vormen. Een soevereiniteitsverklaring kan dan deel uitmaken van het regeerakkoord.

Het volledige interview is te bekijken via Brussels Signal.

Lees ook:

Zetelmeerderheid Vlaams Belang en N-VA alsmaar zekerder

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen