18.7 C
Brussel

Terug in de lift: stomdronken tieners op de spoed

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Elk weekend belanden er zeker drie zeer dronken tieners op de spoed, in Antwerpen alleen. En sinds enkele maanden kunnen ze in de Koekenstad terecht bij de eerste alcoholkliniek of ‘alcoholpoli’ van het land. Acht jongeren volgen er al een traject. Dat meldt HLN.

Onderzoek van de UAntwerpen toonde aan dat elk weekend drie minderjarigen (van 10 tot en met 17 jaar) met een alcoholvergiftiging worden binnengebracht op een spoedafdeling in Antwerpen.

“In 2019 stegen de cijfers, nadien kwam er een knikje, mogelijk vanwege de lockdown. Vandaag zitten we weer op hetzelfde niveau”, zegt onderzoekster Hanna van Roozendaal (UAntwerpen) in HLN. “De mediaanleeftijd is 16,6 jaar. Dat is erg jong. De jongste was 11. Hun promille ligt over het algemeen erg hoog, met een mediaan van 1,95. Dat komt neer op bijna tien standaardglazen op het moment dat ze getest worden, maar dat is een onderschatting. Wellicht dronken ze nog meer.”

In de meeste ziekenhuizen is er geen nazorg na dergelijke alcoholintoxicatie. Antwerpen opende daarom samen met het UZA de eerste alcoholpolikliniek van het land. Dit in het ZAS Augustinus, voorheen een van de GZA-campussen. “Tieners gaan [zo] minder bingedrinken of in korte tijd een grote hoeveelheid alcohol nuttigen”, zegt Van Roozendaal. “We zien er ook dat ouders wat strenger worden over alcoholgebruik.”

BRON:HLN
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen