5.5 C
Brussel

Tekorten bij gerechtelijke politie lopen op tot 20% in Vlaanderen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De verschillende afdelingen van de federale gerechtelijke politie in Vlaanderen kampen met ernstige tekorten inzake personeel. En de situatie is beduidend erger dan in Wallonië. Dat blijkt uit informatie van Kamerlid en voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere (Vlaams Belang). De tekorten in Vlaanderen lopen op tot maar liefst 20 procent tegenover ‘slechts’ 7 procent in Wallonië. De partij van Depoortere eist daarom meer middelen en inspanningen.

De tekorten bij de federale gerechtelijke politie lopen hoog op in Vlaanderen, tot 20%. “Erger nog is het gesteld bij de Federale Gerechtelijke Politie in West-Vlaanderen en in Antwerpen waar liefst bijna één op vier agenten tekort zijn”, duidt Depoortere verder, die de informatie opvroeg bij Binnenlandminister Annelies Verlinden (cd&v).

Tekorten bij gerechtelijke politie dragen direct bij tot straffeloosheid

De partij van Depoortere wil daarom dat Verlinden de tekorten snel wegwerkt door prioritair middelen vrij te maken. De partij zal hierop hameren in de Kamer en de bevoegde commissie. “Ik zal aandringen […] bij Verlinden dat de Federale Politie prioritair inzet op het wegwerken van de achterstand bij de Vlaamse eenheden van de Federale Politie”, aldus nog de BiZa-commissievoorzitter.

De gerechtelijke politie staat in voor de opheldering van misdrijven en tevens de opsporing en aanhouding van daders door het parket met bewijs te voorzien. Tekorten in de deze dienst dragen met andere woorden bij aan straffeloosheid, daar veel zaken zo geen aandacht of mankracht krijgen. Zelfs in gevallen van geweld tegen agenten moet zo maar één op drie daders voor de rechter verschijnen. In Brussel worden twee derde van de correctionele zaken geklasseerd zonder gevolg (seponering).

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen