8.3 C
Brussel

Alweer aanslag in Antwerpen: brandbom op pizzeria

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In de Antwerpse Kiel-wijk werd donderdagochtend vroeg een zoveelste aanslag gepleegd. Een brandbom werd gegooid naar een pizzeria in de Abdijstraat. Dat melden de politie en BELGA. De aanval kadert hoogstwaarschijnlijk in de gaande drugsoorlog die Antwerpen ernstig teistert – en steeds meer uitdijt naar andere plaatsen.

De explosie veroorzaakte aanzienlijke materiële schade met zichtbaar grote hoeveelheden gebroken glas. Ook zou er – zoals te verwachten met een brandbom – fikse brandschade zijn. DOVO, de ontmijningsdienst, kwam ter plaatse om eventueel verder gevaar te neutraliseren. Het gerechtelijk labo kwam eveneens, om zaken op te meten en te onderzoeken; deel van de standaardprocedure.

Het is nog niet met zekerheid bevestigd dat de aanslag een onderdeel is van de drugsoorlog, maar alle omstandigheden wijzen hier wel op. Al jaren wordt de Antwerpse stad geplaagd door allerlei aanslagen met brandbommen, vuurwerk, granaten en kogelvuur. Veelal worden hierbij dekmantels geviseerd van rivaliserende drugsbendes. De zogenaamde ‘mocromaffia’ – misdaadgroepen van voornamelijk Marokkaanse afkomst – domineert de cocaïnehandel in de stad, maar er zijn onderling en met externe bendes hevige conflicten.

Veelal stijgt het aantal incidenten als een lading cocaïne in de haven is kwijtgeraakt, gestolen, of in beslag is genomen door de politie.

Operatie Hades moet Antwerpen terug veilig maken

Meer en meer stemmen gaan op om drastische middelen in te zetten. Het Vlaams Belang vraagt zo al maanden om op tijdelijke basis en onder de noemer ‘Operatie Hades’ het leger in te zetten om het meest extreme geweld acuut te verhinderen. Deze oproep heeft navolging gekregen van N-VA-burgemeester Bart De Wever.

Verder denkt het Vlaams Belang aan monsterboetes voor rijke cocaïnegebruikers, betere importcontroles door slimme sensoren in de haven en een aanklampende politie-aanpak waarbij niet alleen wordt opgetreden in het kader van juridische veroordelingen en gekende dekmantels worden gesloten.

BRON:BELGA
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen