11.5 C
Brussel

Raketvuur na dood van Palestijnse hongerstaker in Israëlische cel

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Gewapende militanten vuurden vandaag raketten af vanuit Gaza op Zuid-Israël nadat Khader Adnan, een leider van de Islamitische Jihad, in gevangenschap overleed na een hongerstaking van 87 dagen, zo meldt onder andere Reuters.

Khader Adnan, die op zijn proces wachtte, werd bewusteloos aangetroffen in zijn cel en naar een ziekenhuis gebracht, waar hij dood werd verklaard na pogingen om hem te reanimeren, zei de Israëlische gevangenisdienst.

Raketten op Zuid-Israël

Honderden mensen gingen in Gaza de straat op om hun steun te betuigen. Er werden twee afzonderlijke raketsalvo’s op Israël afgevuurd, die werden opgeëist door een overkoepelende groep militante groeperingen, waaronder Hamas en de Islamitische Jihad.

Het Israëlische leger zei dat ten minste drie raketten werden afgevuurd vanuit Gaza in de uren na de dood van Adnan en dat er later in de middag nog eens 22 werden gelanceerd. Vier werden onderschept door Israëlische luchtverdedigingssystemen en de rest viel in open terrein.

Hongerstaking

Sinds 2011 was Adnan minstens drie keer in hongerstaking gegaan uit protest tegen de gevangenhouding zonder aanklacht door Israël. De tactiek is gebruikt door andere Palestijnse gevangenen, soms massaal, maar sinds 1992 is er geen enkele gestorven.

Adnan’s advocaat Jamil Al-Khatib beschuldigt de Israëlische autoriteiten van het onthouden van medische zorg. “We eisten dat hij naar een burgerziekenhuis zou worden overgebracht waar hij goed kon worden opgevolgd. Helaas werd deze eis beantwoord met onverzettelijkheid en afwijzing”, vertelde Al-Khatib aan Reuters.

Wie was Khader Adnan?

Adnan, 45 jaar, kwam uit Jenin in de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Bronnen van de Islamitische Jihad zeiden dat hij een van de politieke leiders was. De factie heeft een beperkte aanwezigheid op de Westoever, maar is de op één na machtigste gewapende groep in het door Hamas geregeerde Gaza, waar Israëlische troepen afgelopen augustus een korte oorlog tegen haar voerden.

BRON:Reuters
Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen