11.5 C
Brussel

Qatargate: Marie Arena (PS) had contact met afgeluisterde verdachten

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het gerecht wou drie maanden geleden een verzoek indienen voor de opheffing van de parlementaire onschendbaarheid van Europarlementslid Marie Arena (PS). Dit werd nipt uitgesteld om voorrang te geven aan andere onderdelen van het Qatargate-onderzoek. Dat brengt La Libre. Maar de linkse politica is daarom nog niet uit de problemen: het verzoek zou er nog komen. Arena haar voormalige partijgenoot en collega Marc Tarabella werd al uit de PS gegooid en is reeds in verdenking gesteld. 

Qatargate is een corruptieschandaal in het Europees Parlement rond voornamelijk socialistische politici die zich lieten omkopen door Qatar en Marokko in ruil voor invloed. Eva Kaili van de Griekse socialisten zou betrokken zijn, net als Antionio Panzeri (thans spijtoptant) en Marc Tarabella. Ook Marie Arena wordt genoemd. Drie maanden geleden vroeg onderzoeksrechter Michel Claise de opheffing van Arena’s onschendbaarheid, maar omwille van tijdsredenen en andere prioriteiten werd besloten de zaak rond de PS-politica niet verder te zetten.

Verzoek tot opheffing onschendbaarheid Arena zou nog volgen…

Een opheffing van de onschendbaarheid zou voorbarig zijn, vond het federale parket op dat moment. Onderzoeksrechter Claise zou later nogmaals hebben geprobeerd om de onschendbaarheid van Arena op te heffen, maar op hetzelfde moment liet Maxime Töller, de advocaat van Tarabella, weten dat hij mogelijke belangenvermenging vermoedde. De zoon van Claise en de zoon van Arena hebben samen immers een zaak. Dat was de reden waarom eerder deze maand Claise zich ook terugtrok van de zaak, niettegenstaande er geen aanwijzingen zijn tot corrumpering van het onderzoek.

La Libre stelt echter dat het verzoek voor de opheffing van de immuniteit van Arena binnenkort alsnog zal aangevraagd worden. Sudinfo blijkt ook data te hebben die eventuele vermoedens rond betrokkenheid vermoeden. Negen maanden lang, van half december 2021 tot half september 2022, hadden de PS’ster en spilfiguur Panzeri immers intens contact. Er waren zo maar liefst 389 telefooncontacten tussen de twee; of 1,44 per dag. Ook Kaili en Arena zouden contact hebben gehad.

Arena heeft alleszins altijd haar onschuld volgehouden. In de gelekte telefoongesprekken is er ook nog geen expliciet bewijs van het tegendeel gevonden. Wordt in elk geval nog vervolgd.

Lees ook:

Onderzoeksrechter Qatargate stopt wegens mogelijke belangenvermenging

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen