21.4 C
Brussel

Professoren KU Leuven overwegend (extreem)links

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De professoren aan de KU Leuven zijn overwegend linkse rakkers. Dat blijkt tenminste uit een ondervraging van het studentenblad Veto. Maar liefst 38% van de proffen en onderzoekers stemmen daar kennelijk voor Groen. In de peilingen bij de algemene bevolking scoort die partij amper boven de kiesdrempel. Ook Vooruit en PVDA doen het goed, samen goed voor 64,3%. Dat brengen Veto en Doorbraak.

Uit een onderzoek van het studentenblad Veto blijkt dat maar liefst 38 procent van de proffen en de onderzoekers van de KU Leuven voor Groen stemt. Voor het Europees Parlement stijgt dit aandeel zelfs naar 44,7 procent. Als de stemmen voor Vooruit (18,9%) en PVDA (7,4%) hierbij worden geteld, heb je 64,3% voor het linkse blok.

Die verhouding is ongeveer het omgekeerde van wat de maatschappij stemt. Daar stemt circa 70% voor niet-linkse partijen. En het Vlaams Belang scoort een schamele 1,7 procent aan de KU Leuven, tegenover 26,7 procent bij de bevolking.

En oververtegenwoordiging van links aan de universiteiten is niet uniek aan de KU Leuven, maar een wereldwijd fenomeen. Er lijkt een selectie-bias aan de gang waarbij rechtse academici eruit worden gefilterd, ook door eigen keuzes. Anderzijds blijkt er ook sprake van regelrechte discriminatie.

VB wil woke discriminatie tegengaan met actieplannen

Filosoof Andreas De Block (KU Leuven) organiseerde hierover een enquête bij 800 collega-filosofen. Maar liefst 56 procent van de linkse filosofen geeft aan om te willen discrimineren tegen rechtse sollicitanten. 42 procent is dan weer bereid om te discrimineren tegen projectaanvragen van rechtse onderzoekers, bleek verder.

In Terzake pleitte fractievoorzitter in het Vlaams Parlement Chris Janssens (Vlaams Belang) dinsdag er daarom voor dat de universiteiten een ‘actieplan pluralisme’ uitrollen. “Er bestaan tuchtcommissies aan onze universiteiten”, aldus Janssens. “Als er effectief bewijzen zijn dat er wokeness geïndoctrineerd wordt en dat dat een bedreiging is voor de pluraliteit in het universitair onderwijs, dan moet er opgetreden worden, dan moet er in gesprek gegaan worden met de professoren.”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen