21.4 C
Brussel

Vlaams Belang stelt ‘actieplan pluralisme’ voor in hoger onderwijs

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In Terzake op VRT Canvas gingen fractievoorzitter in het Vlaams Parlement Chris Janssens (Vlaams Belang) en Vlaams viceminister-president Gwendolyn Rutten (Open Vld) met elkaar in debat over de recente Veto-peiling aan de KU Leuven. Uit die peiling blijkt immers dat professoren er overwegend links tot zeer links stemmen.

Terwijl Groen peiling na peiling volledig verliest bij de algemene Vlaamse bevolking, blijkt dat 34,3% tot 43,7% van de academici aan de KU Leuven voor de partij stemmen. Zelfs wetenschapsfilosoof aan de KU Leuven Andreas De Block geeft het toe: “Ja, onze universiteiten zijn linkse bolwerken.” Voor De Block is dat een probleem, omdat meningen minder kunnen botsen en de kwaliteit van het wetenschappelijk onderzoek daardoor aangetast kan worden.

“Er moet pluraliteit heersen in het hoger onderwijs”

Janssens geeft De Block gelijk en meent dat de academische vrijheid in het gedrang komt door onder meer de cancelcultuur. “Er blijkt een gigantische kloof te bestaan tussen de microkosmos van het academisch personeel, waar 70% links stemt, en de rest van de samenleving waar meer dan 70% net niet links stemt. […] Rechtse proffen worden steeds meer gedwongen tot censuur of zelfcensuur. Daar moeten we ons tegen verzetten. Er moet pluraliteit heersen in het hoger onderwijs.”

Het Vlaams Belang stelt daarom enkele zaken voor om de debatcultuur aan de universiteiten te bevorderen. “Wij stellen in eerste instantie een onafhankelijk onderzoek om te kijken of de woke cancelcultuur een bedreiging is voor de vrijheid van meningsuiting aan onze universiteiten.” Mocht uit dat onderzoek blijken dat daar inderdaad sprake van is, dan wil de partij dat de universiteiten een ‘actieplan pluralisme’ uitrollen.

Actieplan pluralisme

“Er bestaan tuchtcommissies aan onze universiteiten. Als er effectief bewijzen zijn dat er wokeness geïndoctrineerd wordt en dat dat een bedreiging is voor de pluraliteit in het universitair onderwijs, dan moet er opgetreden worden, dan moet er in gesprek gegaan worden met de professoren”, aldus nog Janssens.

BRON:Terzake
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen