De lang gevreesde procedure tegen het buitensporig begrotingstekort in België is officieel opgestart. Dat liet de Europese Unie (EU) weten en meldt Het Nieuwsblad. Tegen 2029 loopt het totale tekort in ons land op tot 46,6 miljard euro. Dat is maar liefst 6,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp).
Het was al aangekondigd, maar nu is het ook officieel: de Europese Commissie en Europese Raad viseren België met een procedure wegens buitensporig begrotingstekort. Ons land zit ver onder het maximaal begrotingstekort van 3 procent van het bbp. Ook ligt de Belgische schuldengraad ver boven het streefdoel van minder dan 60 procent van het bbp.
Uit een voorlopig rapport van het Monitoringscomité bleekt al dat de Belgische begroting verder blijft ontsporen. Tegen 2029 loopt het totale tekort op tot 46,6 miljard euro. Dat is maar liefst 6,5 procent van het bbp. Tegen dan zou België ook een schuldengraad hebben van 119 procent van het bbp.
Buitensporig begrotingstekort
Slaagt België er niet in om de enorme tekorten weg te werken, zoals onder de Vivaldi-regering, dan dreigt de Europese Unie (EU) met zware boetes die kunnen oplopen tot 0,05 procent van het bbp ofwel zo’n 300 miljoen euro. Iedere zes maanden zou ons land beboet worden, zo lang de overheid niet voldoet aan de budgettaire eisen.
Naast België zijn ook Frankrijk, Italië, Hongarije, Malta, Polen en Slovakije op het matje geroepen. Rond november zal de Europese Commissie op vraag van de Europese Raad specifieke aanbevelingen goedkeuren en uitsturen voor elk betrokken land.
Lees ook:
EU legt België besparingspakket van minstens 23 miljard euro op