18 C
Brussel

EU legt België besparingspakket van minstens 23 miljard euro op

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Belgische overheid krijgt een besparingspakket van zo’n 23 miljard euro opgelegd door de Europese Commissie. Dat meldt HLN. Er moet jaarlijks minstens 0,5 tot 0,72 procent van het bruto binnenlands product (bbp) uitgespaard worden. Eerder waarschuwde de Europese Unie ons land al.

De Europese Commissie start officieel een strafprocedure tegen de Belgische overheid vanwege een buitensporig begrotingstekort. Tegen het najaar moet er een besparingspakket op tafel liggen goed voor minstens 23 miljard euro per jaar. Dat kan later zelfs oplopen tot 25 miljard, gezien de slechte verwachtingen over toekomstige begrotingstekorten.

Slaagt België er niet in om de enorme tekorten weg te werken, zoals onder de Vivaldi-regering, dan dreigt de Europese Unie (EU) met zware boetes die kunnen oplopen tot 0,05 procent van het bbp ofwel zo’n 300 miljoen euro. Iedere zes maanden zou ons land beboet worden, zo lang de overheid niet voldoet aan de budgettaire eisen.

Fors besparingspakket

De Commissie biedt twee mogelijke besparingsstrategieën aan. Een traject gespreid over vier jaar, of een verlengd traject van zeven jaar. Bij een traject van vier jaar moet er een inspanning van 0,72 procent van het bbp geleverd worden. Bij het verlengd traject is dat een jaarlijkse inspanning van 0,5 procent bbp.

Op zeven jaar tijd betekent dit dus dat er jaarlijks minstens 23 miljard euro gesaneerd moet worden. De Belgische overheid heeft tot 15 oktober tijd om uit te stippelen hoe ze het gekozen traject zullen volgen. Dan moeten de Europese lidstaten namelijk hun ontwerp van begroting indienen bij de Commissie.

Lees ook:

EU-Commissie wil België straffen wegens enorm begrotingstekort

BRON:HLN
Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als politiek redacteur de binnenlandse en Europese berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en werkstudent aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen