8.9 C
Brussel

Politicoloog Devos ziet regeringsdeelname Vlaams Belang als realistisch

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Na de overwinning van de PVV in Nederland bekijkt politicoloog Carl Devos (UGent) de situatie in België en evalueert of zich hier een soortgelijke situatie kan voordoen. En hij vindt van wel, aangezien “de centrumpartijen falen om te antwoorden op de almaar toenemende zorgen van het volk”, aldus Devos in HLN. “Het enige wat ze bij Vlaams Belang nog moeten doen, is fouten vermijden, de rest komt vanzelf.”

Nederland en Vlaanderen zijn niet hetzelfde, maar omtrent de politieke thema’s die spelen zien we toch veel gelijkenissen. In Vlaanderen zien we ook dat het vertrouwen in de systeempolitiek zakt. De regering krijgt de behoeften van de bevolking niet beantwoord en de politieke schandalen stapelden zich de laatste tijd op. Devos evalueert de mogelijke effecten hiervan op de verkiezingen van 2024.

Het wordt steeds meer waarschijnlijk dat het Vlaams Belang verkozen zal worden tot grootste partij. De kiezers zijn het vertrouwen in de systeempartijen helemaal kwijt. Bepaalde linkse partijen proberen in een laatste stuiptrekking zelfs rechtser taalgebruik te hanteren in een poging niet al hun kiezers te verliezen, maar tevergeefs.

Vlaams Belang in de regering

N-VA weet niet goed wat het wil wanneer het aankomt op het vormen van een regering met het Vlaams Belang. “De deur is niet dicht, ze staat ook niet wijd open”, zegt Devos. Maar “ondertussen heeft N-VA zichzelf in moeilijkheden gepraat. Als N-VA Vlaams Belang nuttig maakt door haar niet uit te sluiten, kan ze niet claimen dat enkel een stem voor N-VA nuttig is. Als N-VA Vlaams Belang uitsluit, zet ze kiezers aan om het cordon sanitaire te doorbreken. Een meerderheid in Vlaanderen is tegen dat cordon.”

Het ziet er volgens Devos dan ook naar uit dat de N-VA niet veel keuze meer heeft. “N-VA hoopt op een regering met de PS voor een would-be confederalisme, maar tegelijk kan ze met die PS al haar andere plannen niet realiseren. En […] federaal met de PS en Vlaams met Vlaams Belang kan niet. Het is dus confederalisme [met de PS] of [een Vlaamse Regering met] Vlaams Belang.” Volgens Devos moet het Vlaams Belang nu gewoon “fouten vermijden, de rest komt vanzelf”.

BRON:HLN
Eline Dobbelaere
Eline Dobbelaere
Eline Dobbelaere (Gent, 2004) is student politieke wetenschappen en weekendredacteur bij V-Nieuws.

Gerelateerd

Meest gelezen