9.7 C
Brussel

Peiling bewijst: Vlaming verwijst Vivaldi naar prullenmand

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Met de verkiezingen van 2024 zal de Vlaming de Vivaldi-partijen genadeloos afstraffen. Dat blijkt uit de peiling naar de federale kiesintenties van GvA. Het Vlaams Belang blijft ook daar koploper met 26,5 procent van de kiesintenties en een tweede plaats gaat naar de N-VA. Dichtste opvolger is Vooruit, met nagenoeg tien procent minder. De kiezer ziet duidelijk geen heil meer in het federale bestuursniveau. 

De score van het Vlaams Belang ligt dicht bij de score die de Vlaams-nationalistische partij met de verkiezing van het Vlaams Parlement zou behalen. Met 26,5 procent van de kiesintenties blijft de partij van kopman Tom Van Grieken een ruime voorsprong behouden op de N-VA die 22 procent zou behalen, mochten het vandaag verkiezingen voor het federale niveau zijn.

Vlaming wil geen onverkozen ministers

Van alle federale coalitiepartijen, is Vooruit de enige partij die niet in de brokken deelt in vergelijking met 2019. Ook bij de Vlaamse socialisten is de achteruitgang echter ingezet met het vertrek van Conner Rousseau als voorzitter. Waar ze voorheen 16-17 procent scoorden in de peiling, vallen ze nu merkbaar terug tot 14,3 procent.

Evenzeer werd gepeild naar de houding van de Vlaming ten opzichte van ministers die niet uit het parlement komen. Maar liefst 66 procent van de bevraagden geeft aan geen onverkozen ministers te willen. Zowel Open Vld, cd&v en Vooruit hebben zich hier schuldig aan gemaakt.

BRON:GvA
Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen