6.3 C
Brussel

Pas fileert de Moor: derde piekjaar op rij qua asielaanvragen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Tijdens de plenaire zitting van de Kamer deze donderdag mocht staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) het stevig ontgelden. Kamerfractieleider Barbara Pas (Vlaams Belang) drukte haar met de neus op de feiten omtrent haar falend beleid en haar migratiewetboek dat nu al een flop is. “Met meer dan 35.500 aanvragen kennen we het derde piekjaar op rij qua asielcijfers”, klonk het. “Als u écht maatregelen had willen nemen, had u dat in de afgelopen jaren kunnen doen. In de plaats daarvan zagen we waanzinnig hoge asielcijfers, meer asielcentra en een astronomisch hoog asielbudget.”

Zoals het Vlaams Belang reeds voorspelde, is 2023 het derde piekjaar op rij qua asielcijfers. België kreeg maar liefst 35.500 asielaanvragen binnen het afgelopen jaar. “Als u écht maatregelen had willen nemen, had u dat in de afgelopen jaren kunnen doen. In de plaats daarvan zagen we waanzinnig hoge asielcijfers, meer asielcentra en een astronomisch hoog asielbudget”, confronteerde Pas de staatssecretaris met haar verkiezingsstunt. Deze week kondigde de staatssecretaris uit het niets een nieuw migratiewetboek aan, zonder de democratische procedure te doorlopen.

“Ik deel uw enthousiasme over uw migratieplan niet. Want als u teksten met een officieel karakter geeft, is het ongehoord dat u die niet ter beschikking stelt”, vervolgde de fractieleider. “Het is niet nieuw dat een regeringslid een idee lanceert zonder dat het op de regeringstafel beland is. Maar het is wél nieuw dat u uw topambtenaren inschakelt voor uw verkiezingspraatjes. Want u weet dat er niets van komt: er is geen steun en geen tijd.”

Verkiezingsstunt van de Moor zal op niks uitdraaien

“Als uw migratiewetboek écht voor een verstrenging van het migratiebeleid kan zorgen, dan gaat u dat alvast niet door deze regering krijgen. En als we géén strenger beleid krijgen, had uw team zich die moeite kunnen besparen”, aldus Pas. Regeringspartners PS, Ecolo en Groen kondigden bovendien reeds verzet aan tegen de plannen van de Moor.

“Mevrouw de minister, uw migratiewetboek is niets meer dan een verkiezingsstunt. Het wordt een loze aankondiging, net zoals bij uw voorgangers Sammy Mahdi en Theo Francken. Een vijgenblad om uw dadenloze jaren te verbergen. Tijd voor ander en beter”, besluit Pas met de slogan van de zopas gelanceerde campagne.

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen