18 C
Brussel

Parket Antwerpen waarschuwt voor fraude met ‘kaartophalers’

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De bankenfederatie Febelfin en het Antwerpse parket waarschuwen burgers voor een bijzondere vorm van fraude en oplichting met zogenaamde ‘kaartophalers’. Daarbij doen criminelen zich voor als bankmedewerkers en proberen ze thuis langs te komen om de bankkaart en pincode van slachtoffers in handen te krijgen. Dat meldt BELGA. De daders zijn veelal ‘jongeren’ tussen 15 en 25 jaar oud.

Het parket verwacht een piek aan kaartophaalfraude deze zomer. Oplichters doen zich daarbij voor als bankmedewerkers en trachten zo je bankkaart mee te krijgen. De boeven bellen je dan bijvoorbeeld op om je te ‘verwittigen’ dat je bankkaart moet vervangen worden wegens ‘een vervallen datum’ of een andere valse reden.

Daarna vragen ze om langs te komen om de kaart op te halen. Soms vragen ze ook naar de pincode of om in te loggen via e-bankieren. De werkwijze varieert, maar draait altijd om de betaalgegevens te bemachtigen, zodat men middelen kan verduisteren van het slachtoffer.

Zomerpiek aan fraude door kaartophalers

Het parket ziet momenteel al een stijging van het aantal feiten. En door de extra vrije tijd in de zomervakantie van bepaalde ‘jongeren’ zou het aantal pogingen tot fraude door kaartophalers sterk kunnen toenemen.

Het parket wijst er daarom nogmaals op dat een bankmedewerker nooit thuis zal langskomen om de bankkaart of pincode op te halen. Uw bank zal u ook nooit om uw pincode vragen, en al zeker niet via telefoon, sms, WhatsApp of via een link in een e-mail.

BRON:HLN
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen