Volgens het jaarverslag van de antiwitwascel werd in totaal 1,6 miljard euro aan verdacht geld gesignaleerd aan justitie in 2022. Amper 18,5 miljoen daarvan was drugsgeld. Dat schrijft De Standaard.
Met 53.923 meldingen over verdachte geldstromen in ons land heeft de antiwitwascel een record bereikt. De meldingen omvatten opbrengsten uit oplichting en sociale fraude tot corruptie, terrorisme en georganiseerde misdaad. Zo heeft de antiwitwascel ruim 1,6 miljard euro aan verdacht geld kunnen signaleren aan het gerecht. Slechts 18,5 miljoen euro was drugsgeld.
Het grootste aantal meldingen, 52 procent, is afkomstig van de banken. Isabelle Marchand van de bankenfederatie Febelfin zegt aan De Tijd dat de banken de voorbije jaren volop geïnvesteerd hebben in detectiesystemen. “Dat levert nu concrete resultaten op. De banken nemen hun taak als poortwachter in de strijd tegen witwassen en de financiering van terrorisme ter harte en helpen criminaliteit te bestrijden.”
Financiële stromen achter drugshandel minder zichtbaar
“In tegenstelling tot de drugshandel en het drugsgeweld zijn de financiële stromen die erachter schuilgaan veel minder zichtbaar”, zegt Philippe de Koster, voorzitter van de antiwitwascel. “Afgaande op de inbeslagnames gaat het nochtans om gigantische bedragen, die deels ook in ons land circuleren. De meldingen die de cel ontvangt en die onmiddellijk in verband te brengen zijn met drugshandel, gaan meestal over lokale dealers of uithalers die in de kijker lopen omdat ze onverklaarbare sommen cash stortten. De bedragen in die dossiers zijn eerder beperkt.”
“Ook de bedragen die we vaststellen in dossiers waarin drugsgeld witgewassen werd via vastgoed, handelszaken of gokken zijn niet van dezelfde orde als de sommen die circuleren in de professionele witwasnetwerken die drugshandelaars gebruiken. We moeten vooral kijken naar die professionele witwasnetwerken, die los staan van de drugshandel, om de miljardenopbrengsten te detecteren die jaarlijks in België gegenereerd worden door de invoer van cocaïne via de Antwerpse haven en de drugshandel”, aldus nog De Koster.
De antiwitwascel stipt verder nog aan dat drugsgeld ook naar terroristen stroomt en daarnaast gebruikt wordt om havenpersoneel, advocaten, zaakvoerders van logistieke en transportbedrijven, douaniers en politieagenten om te kopen.