9.7 C
Brussel

Ook Van Doesburg houdt deur voor VB-regeringsdeelname open

Gepubliceerd:

- Advertisement -

“Wat telt, is het regeerakkoord.” Dat reageert Antwerps N-VA-schepen en parlementskandidate Els Van Doesburg over de kiesoverwinning van Geert Wilders en zijn PVV. Van Doesburg – zelf van Nederlandse komaf – trekt de parallel met Vlaanderen en wil ook het Vlaams Belang niet uitsluiten in 2024. “Wat voor mij telt, is de inhoud.” Dat zegt ze in Knack.

Nadat eerder deze week N-VA-minister Zuhal Demir liet weten een regering te verkiezen met het Vlaams Belang boven een coalitie met “vier of vijf partijen” schuift nu ook Van Doesburg aan met een gelijkaardige boodschap. De deur voor een regeringsdeelname met het Vlaams Belang blijft open, en hierbij is de “enige relevante vraag[…]: met welke inhoud?” Een regering met het Vlaams Belang in 2024 wordt zo dus meer een meer realistisch.

Van Doesburg: “Regeerakkoord is van tel, niet wie met wie in zee gaat?”

Van Doesburg is oorspronkelijk van Nederland en heeft tevens een dubbele nationaliteit. Ze kent Nederland dan ook goed. In Knack haalt de politica en rijzende ster binnen N-VA dan ook uit naar de linkse protestacties tegen de kiesoverwinning van Wilders – die 37 zetels binnenhaalde. “De betogers reiken de hand aan allochtone Nederlanders in het Engels, alsof ze geen Nederlands kennen”, merkt Van Doesburg op, “maar ze vergeten dat ook een deel van hen voor de PVV heeft gestemd. Voor die actievoerders is de helft van Nederland fascistisch of extreemrechts, maar er is totaal geen zelfreflectie over het verlies van links.”

Voor Van Doesburg is het dan ook logisch dat grote winnaar Wilders nu “het initiatief [heeft]. Wat telt, is het regeerakkoord.” En die lijn trekt ze door naar Vlaanderen, want ze weigert het Vlaams Belang uit te sluiten wanneer Knack-journalist Tex Van Berlaer aandringt.

“De inzet van de verkiezingen is toch niet wie met wie in zee gaat? […] De enige relevante vraag is: met welke inhoud?”, stelt Van Doesburg die een regeerakkoord met het Vlaams Belang dat gunstig is voor de N-VA-programmapunten dus wel zit zitten. “Ik stel samen met u vast dat ook Tom Van Grieken sommige van zijn standpunten mildert, net als Wilders. Opnieuw: wat voor mij telt, is de inhoud.”

BRON:Knack
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen