9.7 C
Brussel

Zuhal Demir (N-VA) verkiest regering met VB boven 4-partijen-coalitie

Gepubliceerd:

- Advertisement -

N-VA-kopstuk Zuhal Demir verkiest een regering met het Vlaams Belang boven een coalitie met “vier of vijf partijen”. Dat zegt de minister in HUMO. “Wij zijn altijd tégen dat cordon geweest.”

Een regering met het Vlaams Belang in 2024 wordt meer een meer realistisch. Nadat Vooruit en ex-voorzitter Conner Rousseau – tot voor kort de gedoodverfde coalitiepartner van N-VA – in een negatieve spiraal belandden en Nederland allicht een PVV-regering krijgt, worden de deuren bij N-VA nu ook meer en meer geopend. Zo ook door omgevingsminister Zuhal Demir (N-VA).

Demir: Liever met Vlaams Belang dan “vivaldisering Vlaamse Regering”

“Met wie gaat u volgend jaar nog besturen?” Dat was de priemende vraag van HUMO voor N-VA-coryfee Demir, want na de onthoofding van Vooruit, de open malaise en ruzies bij Open Vld en de schade bij cd&v op haar kernthema’s rond kinderopvang schiet er niet veel meer over van de systeempartijen.

En zelfs N-VA heeft niet meer het vertrouwen dat het ooit had, beseft Demir na zoveel jaren mee aan de knoppen te zitten. “Ook de N-VA zal de Vlaming weer moeten overtuigen”, klinkt het. “Mensen vinden het niet meer evident om voor ons te stemmen. Er wachten ons moeilijke verkiezingen én een loodzware regeringsvorming, zoals in Nederland.”

Maar Demir is niettemin duidelijk: “Besturen met vier of vijf partijen is geen optie. Dan wordt Vlaanderen ook besmet door de vivaldisering.” In dat geval verkiest Demir een regering met het Vlaams Belang, dat momenteel rond de 26% peilt: de grootste partij in het land dus. “Wij zijn altijd tégen dat cordon geweest. Als je niet bereid bent om te praten met een partij die de verkiezingen wint, neem je je verantwoordelijkheid als politicus niet.”

BRON:Humo
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen