5.5 C
Brussel

Nederlandse overheid betaalt massa schadeclaims asielzoekers

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Nederlandse overheid kampt met vertraagde asielaanvragen die hebben geleid tot een zorgwekkende toename van schadevergoedingen aan asielzoekers. In 2023 ontvingen zij maar liefst 5,1 miljoen euro van de immigratiedienst IND. Vanwege de lange wachttijden werd er een geldbedrag als compensatie toegereikt. Dat meldt Nieuw Rechts.

De immigratiedienst IND, verantwoordelijk voor het verwerken van asielaanvragen in Nederland, kampt de laatste jaren met aanzienlijke uitdagingen. Deze problemen worden deels veroorzaakt door personeelstekorten en de toenemende asielinstroom.

Rechtszaken en dwangsommen

Als gevolg van vertraagde besluitvorming bij asielaanvragen spannen asielzoekers steeds vaker rechtszaken aan tegen de IND. Ze eisen dwangsommen als compensatie voor de overschrijding van wettelijke termijnen. Dit leidde tot een toename van juridische procedures, waarbij de IND in 2022 al 3,4 miljoen euro aan dwangsommen moest betalen.

De rechterlijke uitspraken vallen vaak in het voordeel van de asielzoekers uit, wat resulteerde in een verdere toename van dwangsommen. In 2023 bereikte het bedrag dat de IND aan dwangsommen moest uitbetalen een recordhoogte van 5,1 miljoen euro, gedreven door de hoogste asielinstroom in acht jaar tijd.

Maatregelen tegen dwangsommen

Het probleem met dwangsommen bereikte een punt waarop het kabinet in 2021 een noodmaatregel instelde om automatische dwangsommen te verbieden. Deze maatregel werd goedgekeurd door de Raad van State, maar heeft het algehele probleem niet volledig opgelost.

Toename in weigering toegewezen woningen

Naast de kwestie van dwangsommen weigeren statushouders steeds vaker toegewezen woningen. Het aantal weigeringen steeg van 140 in 2020 naar 300 in 2022, voornamelijk vanwege de wens van statushouders voor grotere woningen, wat extra druk legt op de huisvestingsvoorzieningen.

Ook bij ons

Bij zowel Fedasil als het kabinet van staatssecretaris Nicole De Moor zijn deurwaarders geweest om een inventaris op te stellen van in beslag te nemen goederen, waaronder stoelen, tafels, bureaus en kasten. Zelfs het koffiezetapparaat werd niet vergeten. Deze actie volgde op meer dan 1.000 onbetaalde dwangsommen wegens het niet bieden van wettelijk gegarandeerde asielopvang door de federale overheid. Het falend terugkeerbeleid van De Moor heeft nadelige gevolgen.

Lees ook

Tom Van Grieken plaagt Nicole De Moor na koffie-inbeslagname

Axelle De Meersman
Axelle De Meersman
Axelle De Meersman (Aalst, 2003°) is studente Psychologie en volgt het binnenlands en buitenlands nieuws op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen