6.6 C
Brussel

Nieuw onderzoek bevestigt opnieuw: journalisten overwegend links

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Een nieuw onderzoek wijst nogmaals uit dat de Vlaamse journalisten overwegend links tot extreemlinks stemmen. Waar Groen amper 7% haalt in de algemene peilingen, kon de ecologistische partij tot wel 26% van de journalisten overtuigen in een rondvraag door de VVJ (Vlaamse Vereniging van Journalisten). Vooruit kon 17% van de journalisten bekoren, ongeveer hetzelfde als de algemene populatie. Maar indien de blanco-stemmen en non-antwoorden niet worden meegeteld, gaat het om een nog veel hogere linkse score, waardoor zeker 70% van de journalisten uitdrukkelijk (extreem)links zou stemmen.

De VVJ heeft samen met de ULB, de UGent en de UMons (Bergen) een nieuw onderzoek uitgebracht naar onder meer de kiesintenties van journalisten. En die blijken opnieuw heel links. PVDA behaalt 4,4%, Vooruit 16,9%, maar vooral de score van Groen valt op: 26%. Dat is meer dan het driedubbele van wat de partij in de brede maatschappij peilt: 7,6%. Het onderzoek is in lijn met eerdere studies naar de kiesintenties van journalisten.

De nieuwe VVJ-peiling ondervroeg 790 Nederlandstalige journalisten en werd afgenomen tussen december 2022 en februari 2023. Naast de scores voor PVDA, Vooruit en Groen, behaalt cd&v een magere 3,6%, Open Vld 7,6%, N-VA 6,9% en Vlaams Belang 1%. Dat is maar liefst 25 keer minder dan wat die rechts-nationalistische partij in de brede samenleving peilt.

Geen blanco of nonstemmen meegeteld… Indien wel haalt Groen 38%

De scheeftrekking is echter nog opvallender als er geen blanco- of nonstemmen worden opgeteld. Dat gebeurt normaal gezien niet in peilingen. Dat viel ook Europarlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) op, die erover tweette. Hij berekende evenredig hoeveel de partijen zouden halen als er geen non-respondenten of blanco-stemmen zouden opgeteld worden.

In dat geval zou Groen een monsterscore behalve van 38%. PVDA zou met 7% weglopen. De partij van Conner Rousseau zou dan weer een kwart van de stemmen halen onder de journalistieke gemeenschap. CD&V peilt dan 5%, net op de kiesdrempel. Open Vld zou er wel op vooruitgaan in vergelijking met de maatschappelijke voorkeuren met 11%. N-VA zou verder op 10% stranden. Het Vlaams Belang zou tot slot de absolute rode lantaarn zijn met 1,5%.

Vandendriessche sloot zijn tweet af met de tegenstelling tussen de politieke voorkeuren van de journalistiek en de algemene bevolking te vergelijken. “Effectief stemgedrag Vlaamse journalisten: 70% stemt op expliciet links en extreemlinkse partijen”, aldus Vandendriessche. “Electoraal gewicht onder de bevolking: 25,6% (2019).”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen