-0.7 C
Brussel

Minister van pensioenen Lalieux schiet na drie jaar eindelijk in gang

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Federaal minister van pensioenen Karine Lalieux (PS) stelt voor de pensioenbonus van 2 euro per gewerkte dag te vervangen door een eenmalige uitkering van 22.645 euro voor wie drie jaar langer werkt, dat meldt De Tijd. Lalieux wil nu bewijzen dat ze wel bezig is met het uitvoeren van een pensioenhervorming, alleen heeft België daar drie jaar moeten op wachten.

Lalieux is in gang geschoten, alleen valt de ernst van haar werk te betwijfelen. Het plan van de socialistische minister om de pensioenen aan te pakken, bestaat eruit om de pensioenbonus van 2 euro per gewerkte dag te vervangen. Ze wil dat doen door eenmalig een uitkering van 22.645 euro toe te kennen aan zij die drie jaar langer werken. Concreet zal iedereen die recht heeft op een vervroegd pensioen 7.550 euro per jaar extra krijgen bij de beslissing om alsnog langer te werken.

Opnieuw is de verdeeldheid bij Vivaldi voelbaar. Lalieux zou gezegd hebben dat premier Alexander De Croo (Open Vld) haar plannen niet wil bespreken in de regering. De liberalen zouden het plan niet ernstig nemen. Dit omdat er nog steeds niks op tafel ligt om de vergrijzingskosten aan te pakken.

Lalieux boekt onvoldoende resultaten met alle gevolgen van dien

Het pensioenbeleid is omwille van twee zaken cruciaal. Ten eerste moet een zuiniger pensioenbeleid leiden tot gezondere overheidsuitgaven en een eerlijker stelsel. Ten tweede maakt België aanspraak op een deel uit de 4,5 miljard euro Europees relancegeld.

Eerder deze week bekritiseerde Kamerlid Ellen Samyn (Vlaams Belang) het zwakke beleid van Lalieux. “Men slaagt er na bijna 3 jaar nog steeds niet in om tot een deftige pensioenhervorming te komen.” Alleen door een significante pensioenhervorming krijgt België toegang tot 300 miljoen euro aan Europese relancemiddelen. Maar de socialistische minister verhindert dat.

BRON:De Tijd
Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen