13.3 C
Brussel

“Minister Crevits moet hervorming zorgbudget ongedaan maken”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De auditeur van de Raad van State heeft de hervorming van het zorgbudget voor mensen met een handicap door de Vlaamse regering met de grond gelijk gemaakt. Minister van Welzijn Hilde Crevits (cd&v) verdedigt echter haar beleid. “Minister Crevits moet niet wachten op de uitspraak door de Raad, maar zelf al stappen zetten om dit onrecht ongedaan te maken”, reageert Vlaams Parlementslid Immanuel De Reuse (Vlaams Belang) in een mededeling.

Reeds twee jaar geleden, wanneer de Vlaamse regering besliste het zorgbudget voor personen met een handicap te hervormen, waarschuwde het Vlaams Belang dat het om een platte besparingsoperatie ging. Grip vzw, een mensenrechtenorganisatie voor personen met een handicap, trok daarop naar de Raad van State om deze besparing aan te vechten.

Sommige personen met een handicap zouden in bepaalde gevallen tot meer dan 10.000 euro minder per jaar krijgen dan beloofd. Dat blijkt uit berekeningen die Grip vzw door een expert liet uitvoeren. In totaal betreft het een besparingsoperatie van 4 miljoen euro. De organisatie krijgt gelijk van de auditeur die spreekt over een “aanzienlijke vermindering van het beschermingsniveau” waar de Vlaamse regering geen afdoende verantwoording voor kan geven.

Besparing zorgbudget onder de mat geveegd als “actualisering”

“Door wat eufemistisch een actualisering genoemd werd, krijgen duizenden personen met een handicap minder geld om zich te behelpen”, reageert De Reuse. “Sommigen zelfs tot 14.000 euro minder per jaar. Maar achter elk cijfer zit wel een Vlaming die dat geld nodig heeft om zich te kunnen behelpen.”

Het Vlaams Belang staat erop dat Crevits het advies van de auditeur van de Raad van State volgt. “Dat advies was zeer duidelijk, namelijk: geef de mensen met een zorgnood het geld waarop ze recht hebben”, besluit De Reuse. “In het gros van de gevallen wordt zo een advies door de Raad gevolgd. Crevits moet de uitspraak niet afwachten en nu zelf al stappen zetten om dit onrecht ongedaan te maken.”

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen