21.4 C
Brussel

Minder migratie, meer veiligheid: jeugd steunt Chris Janssens (VB)

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In ‘Eerste Keus‘ op VRT kreeg Vlaams fractieleider Chris Janssens (Vlaams Belang) veel steun van de aanwezige jeugd, die zich zorgen maakt over veiligheid. Janssens wil effectieve gevangenisstraffen zonder vervroegde vrijlating en pepperspray opnieuw legaliseren. Ook een migratiestop is nodig, klonk het.

De jeugd in het Guldensporencollege in Kortrijk voelt zich onveilig. Dat maakten leerlingen duidelijk in het VRT-programma ‘Eerste Keus’. De West-Vlaamse stad werd kortgeleden nog opgeschrikt door twee groepsverkrachtingen door allochtone ‘jongeren‘. Het Vlaams Belang wil concrete maatregelen nemen, benadrukte ondervoorzitter Chris Janssens.

Zo moet de politie actiever ingezet worden en moeten gevangenisstraffen effectief uitgevoerd worden. Vervroegde vrijlating moet op de schop, want ook dat werkt straffeloosheid in de hand volgens Janssens. “Wij vinden dat een zeer slecht signaal. Gevangenisstraffen moeten afschrikken.”

Maar ook de Vlaming moet meer mogelijkheden krijgen om zichzelf te verdedigen, vindt het Vlaams Belang. Zo staat de legalisering van pepperspray in hun partijprogramma. “Wie zou er pepperspray willen bijhebben?”, vraagt gastheer Tom Waes. Een overgrote meerderheid van de leerlingen steekt hun hand op. “Behoorlijk indrukwekkend.”

Jeugd steunt Chris Janssens (Vlaams Belang)

Ook migratie – wellicht hét centrale thema van de verkiezingen – kwam aan bod in ‘Eerste Keus’. Het Vlaams Belang pleit voor opvang in eigen regio en een immigratiestop. “Wat ons betreft zeggen wij: ons land is vol. We hebben ons deel gedaan”, benadrukt Janssens. Volgens een grote peiling van HUMO is 65% van de Vlamingen het daar ook mee eens.

De standpunten van de partij over onderwijs krijgen eveneens veel steun. “In de klas moet je bezig zijn met ‘abcde’ en niet LGBTQ”, volgens Janssens. Op geen enkele leeftijd moet men daarmee in het onderwijs bezig zijn, vindt hij. “Wie is daarmee akkoord?”, vraagt gastheer Waes. “Een grote meerderheid is tegen lessen over gender”, klinkt het na de stemming.

Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als politiek redacteur de binnenlandse en Europese berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en werkstudent aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen