16.4 C
Brussel

Mensensmokkel eindigt in ramp: honderden doden voor Griekse kust

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In de nacht van dinsdag op woensdag vond voor de Griekse kust een grote ramp plaats. Een boot van mensensmokkelaars zat overvol geladen met zo’n 700 tot 750 illegale migranten aan boord. De boot kapseisde nadat de opvarenden eerdere hulp weigerden. Allicht is er sprake van honderden doden. “Dit is een tragedie die had voorkomen kunnen worden”, zegt Europees Parlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang). Volgens het Vlaams Belang “moedigt de Europese Unie migranten bijna aan om op vissersboten de overstap naar Europa te maken.” De partij wil mensensmokkel aanpakken door het Australisch model te kopiëren.

De ramp vond plaats boven de diepste delen van de Middellandse Zee. De vissersboot zou van Tobroek (in oostelijk Libië) op weg geweest zijn naar Italië. Het EU-grensbewakingsagentschap Frontex zou de boot al een aantal uren in de gaten hebben gehad. De Griekse kustwacht stelt echter dat de opvarenden alle aangeboden hulp weigerden. Nagenoeg niemand had een reddingsvest aan. 104 mensen konden reeds gered worden, maar er worden honderden doden vermoed.

Australisch model moet levens redden, zegt Vlaams Belang

Volgens het Vlaams Belang moeten we dergelijke drama’s voorkomen door illegale bootmigratie en mensensmokkel onmogelijk te maken en het Australisch model te kopiëren. “Wanneer we de stimulans van illegale migratie wegnemen, breken we het model van de mensensmokkelaars”, zo reageert Vandendriessche in een persmededeling. “Door een duidelijk signaal te geven dat illegale migratie niet loont, zullen mensen deze gevaarlijke oversteek niet meer nemen. Dit falend asiel- en migratiebeleid veroorzaakt rechtstreeks deze levensgevaarlijke tochten.”

“Mensensmokkelaars halen grof geld binnen door migranten te overhalen de oversteek te maken”, vervolgt Vandendriessche nog. “Volgens Europol betaalde 90 procent van migranten mensensmokkelaars om de oversteek te maken. Zogenaamd humanitaire NGO’s zijn in werkelijkheid handlangers van deze mensensmokkelaars. Zowel de mensensmokkelaars als de NGO’s zijn criminele organisaties en moeten we als dusdanig behandelen. Ze horen in de cel.”

In Australië is het zo dat elke boot met illegale migranten wordt begeleid naar een plaats weg van Australië. Daar is het dan mogelijk om een asielaanvraag te doen, maar men kan terwijl die aanvraag loopt niet in Australië verblijven. Hierdoor is de illegale migratie naar het land drastisch gedaald richting nul.

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen