Op het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) werkte sinds 2015 een medewerker die voor 70 procent werd betaald door bpost. Het nieuws toont aan dat er een verwevenheid bestond tussen de traditionele partijen en bpost. Dat meldt de VRT.
Vicepremier Petra De Sutter (Groen) kwam de afgelopen weken onder vuur te liggen toen bleek dat twee van haar kabinetsmedewerkers op de loonlijst van bpost stonden. De twee zouden deelgenomen hebben aan de onderhandelingen over een nieuw krantencontract met datzelfde postbedrijf. De Sutter gaf toe dat een van die medewerkers tijdens de gesprekken “technische ondersteuning” had geboden. Dat zorgde voor een walm van belangenvermenging.
Nu blijkt dat er op het kabinet van Jan Jambon (N-VA) eveneens iemand werkte die betaald werd door bpost. Dat nieuws werd intussen door het desbetreffende kabinet bevestigd. De kabinetsmedewerker werd in 2012 aangeworven bij bpost en werkte rechtstreeks voor CEO Dirk Tirez. Toen die laatste moest opstappen na een audit over het omstreden krantencontract, maakte de medewerker een overstap naar het kabinet van Jan Jambon.
Traditionele partijen, Jambon en bpost
Jambon was op dat ogenblik nog vicepremier in de regering-Michel en zocht expertise op het vlak van dossiers die niet rechtstreeks onder zijn bevoegdheid vielen. De medewerker adviseerde Jambon daarom onder meer over overheidsbedrijven als de NMBS, Infrabel en Proximus. Toen Jambon aantrad als Vlaams minister-president, ging de medewerker mee en werd hij zelfs adjunct-kabinetschef. In december 2022 werd de medewerker administrateur-generaal van Digitaal Vlaanderen. Het contract met bpost werd vanaf dat ogenblik opgezegd.
De N-VA loopt al weken voorop in de kritiek op de verwevenheid tussen de federale regering en bpost. Dat de zaak nu aan het licht komt is dan ook pijnlijk voor de minister-president. Er kan echter een belangrijke kanttekening worden gemaakt. Jambon was in tegenstelling tot De Sutter nooit bevoegd voor de onderhandelingen met bpost. Van zuivere belangenvermenging zou dus geen sprake zijn.
Al blijkt hieruit nogmaals dat er op verschillende kabinetten een verwevenheid bestond tussen het beursgenoteerde bpost en de traditionele partijen.