5.5 C
Brussel

Linkse prof viseert VB nadat hij door woke kliek werd gecanceld

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Professor in de filosofie en links-activist Lieven De Cauter (KU Leuven) werd gecanceld omdat hij de titel van een activistische film ‘I am not your negro’ uitsprak tijdens een les. Dat schrijft De Cauter zelf in De Standaard. Zijn studenten gaven hem aan bij het vakhoofd en opleidingshoofd. De Cauter kreeg vervolgens een negatieve evaluatie. Ironisch genoeg haalt De Cauter het hele hallucinante voorval aan om… het Vlaams Belang te bekritiseren. De partij van Tom Van Grieken wil immers dat een regeringscommissaris de neutraliteit in het onderwijs bewaakt en woke excessen zoals bovenstaand verhaal verhindert.

Lieven De Cauter is een echte links-activist en academicus in de stijl van Mei ’68. Hij doceert over kunst aan de KU Leuven en op Sint-Lucas (Gent) en publiceerde zo’n 20 cultuurmarxistische boeken. Als activist bestreed hij ook openlijk het Vlaams Blok/Vlaams Belang en lag mee aan de basis van het eerste mislukte proces tegen de partij in de jaren ’90.

Woke revolutie eet kinderen van Mei ’68 op

De Cauter zijn linkse pedigree mocht echter niet baten. De woke revolutie eet immers de kinderen van de Mei ’68-revolutie op, kennelijk. Tijdens een college verdedigde De Cauter de mogelijkheid om ‘I am not your negro’ uit te spreken, de titel van een docufilm uit 2016. Maar zijn woke studenten waren het daar niet mee eens. De Cauter is immers blank en mag het woord ‘negro’ dus niet zeggen. ‘Negro’ zou vreemd genoeg ook gelijkaardig zijn aan het Amerikaanse scheldwoord ‘n*gg*r’, en daarom moest De Cauter gestraft worden, met succes.

Hij werd aangegeven bij de faculteitsleiding, en hij kreeg een forse reprimande. Hij mocht ook geen contact meer hebben met zijn studenten.

“Ik was over de hele lijn schuldig, er was in ieder geval geen enkele mogelijkheid om mij te verdedigen, of om op dat incident voort te bouwen”, aldus De Cauter over het incident in De Standaard. “Het echte trauma moest toen nog komen. Wellicht voortbouwend op dat incident kreeg ik korte tijd erna op Instagram een ware lastercampagne te verwerken vanuit de account van Headquarters of the Movement (HOTM), als zou ik een misogyn, racistisch, seksueel roofdier zijn dat het vooral op vrouwen van kleur had gemunt.”

“Pijnlijk” of ironisch

Een helder voorbeeld dus van de woke cancelcultuur dus die aan onze universiteiten heerst, maar ironisch genoeg gebruikt professor De Cauter het hele voorval als een argument tegen het Vlaams Belang; misschien als laatste poging om in de ogen van zijn woke ex-medestanders genade en vergeving te vinden? “Pijnlijk is ten slotte ook dat ik voor Vlaams Belang ongetwijfeld hoog op de lijst sta van linkse academici die de mond moeten worden gesnoerd.”

Nochtans wil het Vlaams Belang geen vrije burgers de mond snoeren en verdedigt de partij een verregaande vorm van vrije meningsuiting, met uitzondering van geweldsoproepen. Wel wil de partij een regeringcommissaris aanstellen die de neutraliteit van het publiek gesubsidieerd onderwijs moet bewaken. Dat staat in het nieuwe Vlaams Belang-programma. Of nog: met het Vlaams Belang was professor De Cauter allicht net niet gecanceld.

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen