18.9 C
Brussel

Leuvense school verplicht Arabisch voor klassen moderne talen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Heilige-Drievuldigheidscollege in Leuven gaat komend schooljaar lessen Arabisch opleggen aan leerlingen in het zesde jaar moderne talen. Dat meldt De Standaard. “Dit staat gewoonweg de integratie in de weg. Sterker nog, het werkt segregatie in de hand”, hekelt lijsttrekker Britt Huybrechts (Vlaams Belang).

Vanaf volgend schooljaar krijgen leerlingen in het zesde jaar moderne talen van het Heilige-Drievuldigheidscollege evenveel Arabisch als wiskunde, geschiedenis of natuurwetenschappen: 2 lesuren per week. De school kan een aantal lesuren vrij invullen, en verkiest een ‘niet-Indo-Europese taal’ boven meer uren in kernvakken zoals het Nederlands.

“Een groep leerlingen heeft het Arabisch als moedertaal”, erkent directeur Frank Baeyens. Die groep neemt ook jaar na jaar toe doorheen Vlaanderen, volgens cijfers van Statbel. “We hebben ook andere talen overwogen, maar kozen voor de taal die we maatschappelijk het meest relevant vonden.”

“Die ‘maatschappelijke relevantie’ is dat onze samenleving in sneltempo aan het omvolken en vervreemden is”, hekelt Leuvens Vlaams Belang-lijsttrekker Britt Huybrechts. “Dit staat gewoonweg de integratie in de weg. Sterker nog, het werkt segregatie in de hand. Leerlingen die thuis Arabisch spreken, zullen nu nog minder gemotiveerd zijn om Nederlands te leren.”

Arabisch op Vlaamse schoolbanken

Ook taalkundige Lieven Buysse (KU Leuven) kaart de problematiek van de niet-Nederlandse thuistaal op school aan. Uit onderzoek bleek al dat gebrekkige kennis van het Nederlands verregaande gevolgen heeft op de schoolprestaties. “Deze school overstijgt die discussie door Arabisch een plaats te geven op school als studieobject”, beweert hij in De Standaard.

“Dit is de omgekeerde wereld”, reageert Huybrechts nog bij V-NIEUWS. “We willen anderstalige leerlingen net taalbadklassen geven om Nederlands te leren. In plaats daarvan gaat men Vlamingen nu Arabische taalklassen opleggen. Dan moet men niet verbaasd zijn dat het onderwijsniveau jaar na jaar blijft dalen.”

Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als politiek redacteur de binnenlandse en Europese berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en werkstudent aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen