21.4 C
Brussel

Autochtone bevolking krimpt, groei komt enkel nog door migratie

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het bevolkingscijfer van België groeide in 2023 enkel en alleen nog door migratie. Dat blijkt uit gegevens van Statbel. Het natuurlijke saldo – het verschil tussen het aantal geboortes en overlijdens – is zelfs negatief. Dat betekent dat de autochtone bevolking krimpt, en bijgevolg wordt vervangen door migranten.

In 2023 groeide de bevolking van ons land aan met 66.093 inwoners. Dat is een groeifactor van 0,53 procent, hoger dan het gemiddelde van de laatste tien jaar. En die groei is uitsluitend afkomstig uit migratie volgens de officiële cijfers van Statbel.

Vorig jaar werden in totaal 110.198 geboortes en 111.255 overlijdens geregistreerd. Dat levert een negatief natuurlijk saldo op van -1.057 mensen. In 2022 was dat -2.787 mensen. Die trend is dus niets nieuws. “Het natuurlijk saldo vertoont al enkele jaren een dalende trend”, vertelt men bij Statbel aan HLN.

Autochtoon bevolkingscijfer daalt

Die negatieve saldi betekenen dat de autochtone bevolking van ons land jaar na jaar krimpt. Er zijn te weinig Vlaamse (en Waalse en Brusselse) geboortes, klinkt het. Ook het aantal sterftes neemt stelselmatig toe. De bestaande bevolking wordt bijgevolg jaar na jaar vervangen door migranten, die daarbovenop de bevolking ook nog eens doen groeien.

Ondanks die existentiële problematiek, pakken maar weinig politieke partijen uit met een sterke gezinspolitiek om het natuurlijke bevolkingscijfer op peil te houden. Het Vlaams Belang zet er wel op in met onder andere een verdubbeling van de geboortepremie voor jonge koppels, een verdubbeling van het geboorteverlof en andere maatregelen.

Lees ook:

Vlaams Belang zet in op gezinspolitiek: “opvoedersinkomen”

BRON:HLN
Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als politiek redacteur de binnenlandse en Europese berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en werkstudent aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen