21.8 C
Brussel

Kaap van 30.000 asielaanvragen nadert: “Geen alarmbellen bij Vivaldi”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De asielinstroom blijft ongebreideld voortduren. In oktober dit jaar werden 3.740 asielaanvragen geregistreerd, zelfs 500 meer dan de maand voordien dus. Dit brengt het totaal dit jaar op nagenoeg 29.000 aanvragen. “Als het maandelijks gemiddelde van zo’n 2.900 aanvragen aanhoudt, klokken we eind dit jaar ergens rond de 35.000 asielzoekers af”, reageert Kamerfractieleider Barbara Pas (Vlaams Belang) in een mededeling. “Het is onvoorstelbaar dat de alarmbellen nog steeds niet afgaan bij Vivaldi.”

Maandelijks publiceert het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatsloezen (CGVS) nieuwe asielcijfers. Uit de cijfers van de maand oktober blijkt dat het aantal asielaanvragen op een torenhoog niveau blijft, en zelfs nog toeneemt. Voor de eerste tien maanden van dit jaar kenden we reeds 28.745 aanvragen.

Aantal asielaanvragen stijgt zelfs

Aan dit tempo, wordt 2023 het derde piekjaar op rij en zullen we de kaap van 35.000 asielaanvragen overschrijden. “Het resultaat van dit non-beleid is navenant”, reageert Pas scherp. “Het kan vandaag afgelezen worden uit de nieuwste asielstatistiek – en morgen uit een, nog maar eens, verhoogde asielfactuur. De prijs van de onverantwoorde, ongewilde en onhoudbare immigratiepolitiek van deze regering wordt betaald door degenen die er niet voor gekozen hebben. Het zijn de hardwerkende Vlamingen, die vandaag geconfronteerd worden met een stijgende levensduurte, die morgen ook de almaar verder oplopende immigratierekening zullen gepresenteerd krijgen. Volgend jaar krijgen zij in ieder geval de kans om deze regering daarvoor op hun beurt de rekening te presenteren.”

Van het Europese niveau dienen we eveneens geen tegengewicht te verwachten. Recentelijk pleitte Commissievoorzitter Ursula von der Leyen nog voor een grotere influx van asielzoekers, zogezegd om tegemoet te komen aan de noden van de arbeidsmarkt. Hierbij laat ze zich echter niet hinderen door enige zin voor realiteit, de praktijk wijst immers uit dat de arbeidsmarktparticipatie onder de migrantenbevolking bijzonder laag ligt.

Voor volledige en actuele cijfers omtrent migratie, kan u steeds terecht bij de immigratiebarometer

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen