-0.7 C
Brussel

Joe Biden kondigt herverkiesbaarheid aan voor 2024

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Amerikaanse president Joe Biden heeft formeel aangekondigd dat hij zich in 2024 opnieuw verkiesbaar wil stellen. Dat meldt onder andere Euronews. Biden hoopt dat de kiezers hun bezorgdheid over de verlenging van de ambtstermijn van Amerika’s oudste president met nog eens vier jaar opzij zullen zetten.

Biden, die aan het eind van zijn tweede termijn 86 zou zijn, wedt erop dat zijn wetgevende prestaties tijdens zijn eerste termijn zwaarder zullen wegen dan de bezorgdheid over zijn hoogbejaarde leeftijd. De weg naar de nominatie van zijn partij verloopt soepel, zonder ernstige Democratische rivalen. Maar hij zal nog een zware strijd moeten leveren om het presidentschap te behouden in een sterk verdeelde natie.

Kritiek op het buitenlands beleid van Biden

De president heeft ook meerdere beleidsdoelen en niet nagekomen beloften uit zijn eerste campagne. De afgelopen maanden heeft hij campagnethema’s getest, waaronder het afschilderen van de Republikeinen als voorstanders van belastingverlaging voor bedrijven en rijken, terwijl ze proberen te snijden in de sociale voorzieningen van gewone Amerikanen.

De publieke steun in de VS voor Oekraïne is de afgelopen maanden daarenboven afgenomen en kiezers zetten vraagtekens bij de tientallen miljarden dollars die naar Kiev vloeien. Biden wordt ook geconfronteerd met aanhoudende kritiek over de chaotische terugtrekking in 2021 uit Afghanistan na bijna 20 jaar oorlog, die het imago van competentie dat hij de wereld wilde voorhouden, heeft ondermijnd, en hij is het doelwit van aanvallen van de GOP over zijn immigratie- en economisch beleid.

Kandidaten voor 2024

Voorlopig is Donald Trump de favoriet om de Republikeinse genomineerde te worden, waardoor een historisch vervolg op de campagne van 2020 mogelijk wordt. Maar Trump staat zelf voor belangrijke hindernissen, waaronder zijn strafrechtelijke vervolging.

Het resterende conservatieve veld is onstabiel, met Ron DeSantis in opkomst als een vroeg alternatief voor Trump. Zijn statuur wordt echter ook in twijfel getrokken door vragen over zijn bereidheid om buiten zijn steeds Republikeinsere staat campagne te voeren.

Veel Democraten zouden liever zien dat Biden zich niet opnieuw kandidaat stelt. Uit een recente peiling van The Associated Press blijkt dat slechts 47% van de Democraten wil dat hij een tweede termijn ambieert. Bidens verbale en fysieke struikelingen zijn voer geworden voor de GOP, die hem als ongeschikt voor het ambt zien.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen