14.3 C
Brussel

Donald Trump pleit onschuldig in zwijggeldzaak

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Voormalig president Donald Trump is in New York aangeklaagd wegens vermeende verkiezingsinmenging tijdens de presidentscampagne van 2016. Trump pleitte onschuldig en riep op om de zaak te laten vallen, zo bericht Breitbart. Hij stelt dat het een politiek gemotiveerde aanval was en dat er geen bewijs was voor de aanklachten tegen hem.

Trump bekritiseerde het rechtssysteem en beweerde dat het werd gebruikt om hem en zijn aanhangers aan te vallen. Hij betoogde dat de aanklacht een voorbeeld was van verkiezingsbemoeienis, omdat het een poging was om de wil te ondermijnen van de mensen die op hem hebben gestemd tijdens de verkiezingen van 2016.

Tijdens het interview ging Trump ook in op beschuldigingen van kiezersfraude, waarbij hij beweerde dat de Democraten het rechtssysteem gebruikten om “ons via de wet te verslaan” omdat ze niet konden winnen bij de stembusgang. Verder benadrukte hij zijn overtuiging dat de verkiezingen van hem waren gestolen en dat hij jarenlang het slachtoffer was geweest van een “heksenjacht”.

Steun van de Republikeinen

Verschillende prominente Republikeinen hebben zich uitgesproken ter verdediging van Trump, waaronder senator Mitt Romney, die stelde dat de aanklacht een gevaarlijk precedent schept en een aanval is op het democratisch proces. Romney prees het leiderschap van Trump en beweerde dat de aanklachten tegen hem ongegrond waren.

Ook senator Ted Cruz bekritiseerde de arrestatie en noemde het een “aanval op de rechtsstaat”. Cruz benadrukte het belang van het respecteren van het rechtssysteem en het principe van gelijke gerechtigheid onder de wet.

Trump 2024

De zaak tegen Trump zal de komende maanden nog een staartje krijgen. De zaak kan immers belangrijke gevolgen hebben voor de toekomst van de Amerikaanse politiek. Trumps aanhangers menen dat de aanklacht deel uitmaakt van een bredere poging van de Democratische Partij om de legitimiteit van zijn presidentschap te ondermijnen en dat hij ten onrechte het doelwit is.

De procureur van Manhattan, Alvin Bragg, heeft naar verluidt gevraagd het proces tegen voormalig president Donald Trump in januari 2024 te houden, toevallig midden in het presidentiële voorseizoen. De gevraagde datum zou Republikeinse kiezers ook de mogelijkheid ontnemen om een andere kandidaat te kiezen, mocht Trump schuldig worden bevonden. Het zou hen dwingen te stemmen terwijl de uitkomst van het proces nog onzeker is.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen