14.7 C
Brussel

Jambon (N-VA) wil “avontuur van Vlaamse onafhankelijkheid” niet aangaan

Gepubliceerd:

- Advertisement -

“Zonder draagvlak kan je Vlaamse onafhankelijkheid niet aangaan”, zo liet Vlaams minister-president Jan Jambon optekenen in ‘De Afspraak op Vrijdag.’ Hij reageerde daarmee op het stappenplan dat het Vlaams Belang onlangs voorstelde richting Vlaamse onafhankelijkheid. Dat meldt onder meer HLN.Nadat Jan Jambon zijn geloof in verandering en zijn goesting in politiek al zichtbaar liet varen, is nu ook het laatste restje Vlaams-nationalisme heen gegaan”, reageert Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans (Vlaams Belang) op Twitter.

Jambon wilde enkel op persoonlijke titel reageren en dus niet in zijn functie als regeringsleider. “Het idee ben ik genegen”, aldus Jambon. “Maar de eerste voorwaarde om dat te kunnen doen, is dat dat een gedragen idee bij je volk is. Maar elke studie die daarover gemaakt is, brengt dat – ik ga heel optimistisch zijn – op 20 procent. Met dat percentage is dat een avontuur dat je niet kan aangaan.”

De minister-president zegt dat evenwel te betreuren. “Ik zou willen dat 60 à 70 procent van de Vlamingen het idee genegen is. Maar in die context waar een grote meerderheid van de Vlamingen zegt dat ze die volledige onafhankelijkheid niet willen, dan kan je niet in zo’n politiek avontuur stappen”, klinkt het.

Geloof in verandering

Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans merkt op dat Jambon niet meer dezelfde overtuigde Vlaming en nationalist is die ooit de Vlaamse onafhankelijkheid bepleitte.

Nadat Jan Jambon zijn geloof in verandering en zijn goesting in politiek al zichtbaar liet varen, is nu ook het laatste restje Vlaams-nationalisme heen gegaan”, aldus Brusselmans. Daarnaast haalt het parlementslid aan dat hij geen leedvermaak heeft met Jambon. “Maar het maakt wel opnieuw duidelijk dat deze man niet nog eens 5 jaar minister(-president) kan zijn.”

BRON:HLN
Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen