Het Vlaams Belang organiseerde zondag haar eerste congres in aanloop naar de verkiezingen van ’24. De partij legde er een stappenplan om de Vlaamse onafhankelijkheid te verwezenlijken voor aan haar leden. “Het is hoogdringend tijd dat we de institutionele bakens grondig verzetten richting Vlaamse onafhankelijkheid”, klinkt het bij het Vlaams Belang. “Verder aanmodderen met België kan geen optie meer zijn als we onze democratie en onze welvaart willen redden.”
Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken opende het congres, en legde meteen de kaarten op tafel: de partij wil naar een Vlaamse onafhankelijkheid toe werken. “Dit land is structureel onbestuurbaar en verkeert in een existentiële crisis”, zei Van Grieken. “Kijk naar de hopeloos aanslepend federale regeringsvormingen van de jongste decennia, kijk naar het onvermogen van deze Vivaldi-regering en haar voorgangers om de nodige hervormingen door te voeren, kijk naar de budgettaire catastrofe van dit land, kijk naar de sociaaleconomische indicatoren. Alle alarmbellen staan intussen op gloeiend rood. Verder aanmodderen met België is geen optie meer als we onze welvaart en ons welzijn niet in gevaar willen brengen.”
Europees Parlementslid Gerolf Annemans ziet de volgende verkiezingen als een aan te grijpen ‘momentum’. “Alles begint met een momentum waarbij de Vlaamse kiezer een duidelijk signaal uitzendt”, stelt hij.“De kans dat dat momentum er komt, is vandaag groter dan ooit.”
Annemans legde de internationaalrechtelijke haalbaarheid van een onafhankelijk Vlaanderen en de voorwaarden daartoe uit. “Daaruit blijkt dat Vlaanderen er effectief klaar voor is”, vervolgt de europarlementariër.“De Vlamingen zijn een volk en we hebben via de taalgrens een welomschreven grondgebied. Bovendien hebben we een wetgevend orgaan dat door het Vlaamse volk via vrije verkiezingen democratisch gelegitimeerd is en de Vlaamse volkswil uitdrukt. Via onze verdragsrechtelijke bevoegdheden zijn we trouwens nu al perfect in staat om volwaardige buitenlandse betrekkingen aan te gaan.”
Stappenplan voor een onafhankelijk Vlaanderen
Dat de Vlaamse onafhankelijkheid er niet van vandaag op morgen zal komen, is de partij zich meer dan bewust van. Voor de ordelijke opdeling van België, werkten ze dan ook een concreet stappenplan uit. Dit begint met de vorming van een nieuwe Vlaamse regering die zich strategisch toespitst op Vlaamse autonomieverwerving.
“Dat is nog geen onafhankelijkheidsverklaring”, licht Annemans toe.“Het is wel een duidelijk vertrekpunt voor het opstarten van de scheidingsonderhandelingen. De aftelklok begint bij wijze van spreken te lopen vanaf de soevereiniteitsverklaring.” Na deze onderhandelingen volgt een scheidingsverdrag, waarna het Vlaams Parlement de onafhankelijkheid afkondigt, en zich omvormt tot grondwetgevende kamer.
“Er is geen reden waarom Vlaanderen niet zou kunnen wat anderen wel konden”
Tevens congresvoorzitter en Vlaams Parlementslid Klaas Slootmans beklemtoont dat onafhankelijkheid helemaal niet zo fictief is als sommigen laten uitschijnen.“In de afgelopen 80 jaar hebben 121 staten hun onafhankelijkheid verworven na een statenopdeling”, zegt hij.“Verschillende daarvan zijn vandaag bovendien lid van de Europese Unie. Er is dus geen reden waarom Vlaanderen niet zou kunnen wat anderen wel konden. De koudwatervrees voor onafhankelijkheid is compleet onterecht. Het is louter een kwestie van politieke wil.”
“Met dit congres willen we aantonen dat de weg naar Vlaamse onafhankelijkheid de enige uitweg is uit het Belgische moeras”, besloot Vlaams Belang-fractieleider in de Kamer en co-congresvoorzitter Barbara Pas het congres.“We moeten er ons vooral voor hoeden nog verder kostbare tijd en geld te verliezen in heilloze pistes zoals een nieuwe staatshervorming of – godbetert – confederalisme. Ze zijn allemaal al tot vervelens toe uitgeprobeerd en op niets uitgedraaid, behalve op meer chaos.”
En nog tot slot: “Ook het vormen van een sociaaleconomische regering zonder ingrijpende institutionele hervormingen brengt geen zoden aan de dijk; het lost de Belgische bestuurlijke blokkeringen niet op. Dat is allemaal puur tijdverlies en dat kunnen we ons niet meer veroorloven. België is verworden tot een permanente diplomatieke conferentiedie niet meer in staat is zichzelf te hervormen tot een efficiënte staat. Alleen Vlaamse onafhankelijkheid biedt nog een uitweg.”
Bekijk: congresvoorzitter Klaas Slootmans over de Vlaamse Rand:
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze website verwerken. Als je geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.