1.8 C
Brussel

Jambon kandidaat om zichzelf op te volgen als minister-president

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In ‘De zevende dag’ liet huidig Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) weten kandidaat te zijn om zichzelf op te volgen als kopman van de Vlaamse regering, dat meldt VRT NWS. Na eerder vorige week aan te geven een regering met het Vlaams Belang niet uit te sluiten, zag hij nu toch weer enkele obstakels.

Jambon hoopt op een tweede termijn als Vlaams minister-president. Hij werd door het kiescollege aangewezen als lijsttrekker voor de Vlaamse verkiezingen in Antwerpen. Dit moet nu nog bekrachtigd worden door de partijraad. Het ziet ernaar uit dat Els van Doesburg dus naast het lijsttrekkerschap zal grijpen, ook al wordt ze door de partij naar voren gestuwd.

“Wij zijn geen aanhangers van het cordon sanitaire”, zei de minister-president vorige dinsdag nog in ‘De Tafel van Gert’. “Maar ze moeten wel aantonen dat ze verantwoordelijkheid willen opnemen. […] Oppositie voeren is best vervelend. Je kan niets [regeren], maar je blijft wel maagdelijk.”

Jambon blaast warm en koud

Zoals gewoonlijk blijft de N-VA ambigu over een samenwerking met het Vlaams Belang. Jambon nam dan ook wat gas terug afgelopen zondag. “Ik zie dat het Vlaams Belang een aantal verschuivingen aan het doen is. Dat is goed, dat gaat in de goede richting, wat mij betreft. Maar ook inhoudelijk zijn er nog wat dingen. En er zijn de persoonlijke aanvallen… als je een verleidingsdans wil doen, moet je degene die je wil verleiden niet de hele tijd zo hard aanvallen”, aldus de partijgenoot van de voorzitter die het Vlaams Belang reeds wegzette als mestkevers en vindt dat er “sh*t” opgekuist dient te worden binnen de partij.

Bovendien zullen de coalitiegesprekken in 2024 er heel wat anders uitzien dan in 2019. Naar alle waarschijnlijkheid zal het Vlaams Belang als grootste partij als eerste aan zet zijn om een coalitie te vormen. Verder zal, met het wegvallen van Conner Rousseau als voorzitter van Vooruit, noch cd&v, noch Open Vld, noch Groen en nu evenmin Vooruit met dezelfde kopfiguur naar de onderhandelingstafel trekken.

BRON:VRT NWS
Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996) is redactiechef van V-Nieuws. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-Nieuws werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen