20.6 C
Brussel

Onenigheid bij N-VA over ‘lief van de Roover’ als lijsttrekker?

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Bij N-VA moeten nog enkele moeilijke vraagstukken opgelost worden. In het bijzonder moet daarbij beslist worden wie de lijsttrekker wordt op de Vlaamse lijst voor de Antwerpse kieskring. Antwerps N-VA-kopstuk Els Van Doesburg wordt daarbij genoemd, maar ook zittend minister-president Jan Jambon (N-VA). En vooral over die eerste optie bestaat wrevel. “Het lief van Peter De Roover? Wij zijn cd&v niet, hé!”, klinkt het binnen N-VA volgens HLN.

Afgelopen donderdag liet federaal fractieleider Peter De Roover (N-VA) in Villa Politica nagenoeg expliciet weten dat zijn vriendin en verloofde Els Van Doesburg de lijsttrekker voor N-VA zou worden voor het Vlaams Parlement in Antwerpen. Maar dat was nog niet formeel gecommuniceerd of beslist waardoor de voorbarige aankondiging interne wrevel opwekte.

“Wij zijn cd&v niet, hé!”, zegt zo een Vlaams kopstuk van N-VA bij HLN. Dat is een referentie aan cd&v-voorzitter Sammy Mahdi die zijn vriendin Nawal Farih eigenhandig lijsttrekker voor de Kamer maakte.

Plaats Van Doesburg nog niet zeker, zetel wel

Het zou ook bijzonder zijn dat een zittend minister-president geen lijst trekt, ook al is Van Doesburg duidelijk een rijzende ster aan het N-VA-firmament met merites. Ze publiceert al jaren opiniestukken, is schepen in Antwerpen met een belangrijke portefeuille en een kundige debater. Tegelijk is ze ook gestart bij N-VA als parlementair medewerker van De Roover en thans diens verloofde. Een nevel van cliëntelisme kan zo altijd blijven hangen rond een kandidatuur, want De Roover zit in het kiescollege dat beslist over de topplaatsen op de lijsten.

Het zal evenwel voorzitter Bart De Wever zijn die de knopen doorhakt. Maandag waren Van Doesburg en De Roover in elk geval zwijgzaam. Ze benadrukten enkel dat de partijvoorzitter een plan in zijn hoofd heeft. Een tweede plaats voor Van Doesburg in Antwerpen is dus ook goed mogelijk. Een parlementszetel is voor de oorspronkelijk Nederlandse in elk geval zo goed als zeker.

BRON:HLN
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen