5.5 C
Brussel

“Islamitisch terreurgevaar is nog altijd niet weg”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De federale politie heeft vier jongeren met een islamitische achtergrond in hechtenis genomen op verdenking van het voorbereiden van een terreurdaad in een concertzaal in Brussel. “Dit roept pijnlijke herinneringen op aan eerdere IS-aanslagen”, reageert Kamerlid en voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) in een mededeling. “Ook de jeugdige leeftijd van de verdachten is beangstigend. Het maakt wel duidelijk dat het spook van islamitisch terreurgevaar nog altijd niet weg is.”

De vier tieners bij wie de federale politie binnenviel, hadden concrete plannen om een aanslag te plegen. Ze hadden reeds een datum vooropgesteld en viseerden een Brusselse concertzaal. “Deze verijdelde aanslag roept pijnlijke herinneringen op aan eerdere IS-aanslagen”, aldus Depoortere. “Meer bepaald de dodelijke aanslag op de Bataclan in Parijs in 2015 waarbij 89 concertgangers het leven lieten. Dat bijna tien jaar later een dergelijk drama opnieuw zou plaatsvinden, grijpt naar de keel.”

Het OCAD, verantwoordelijk voor de analyse van de terroristische dreiging, samen met de Veiligheid van de Staat (VSSE), merkt op dat radicalisering in toenemende mate voorkomt onder minderjarigen.

“De jeugdige leeftijd van de verdachten is inderdaad zeer beangstigend”, merkt Depoortere tot slot op. “Onder leiding van zowel de vorige Justitieminister Vincent Van Quickenborne als van zijn opvolger Paul Van Tigchelt (Open Vld) is er veel te lang weggekeken van islamitisch radicalisme. Het is in elk geval duidelijk dat het spook van islamitisch terreurgevaar nog altijd niet weg is.”

Lees ook: 

Dit weten we nu over moslimtieners die aanslagen wilden plegen

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen