18.7 C
Brussel

Dit weten we nu over moslimtieners die aanslagen wilden plegen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Vier jihadistische jongeren zijn dit weekend opgepakt in Brussel, Ninove, Charleroi en Luik. De extremistische moslimtieners stonden in contact met elkaar via het internet en planden “gewelddadige acties”. Dat weten we nu na verder onderzoek door HLN. Het gaat om vier jongemannen tussen 15 en 18 jaar oud. “Maar er was alleszins sympathie voor IS.”

Intussen is meer bekend over de anti-terreur-huiszoekingen en -arrestaties die zondag werden uitgevoerd. In alle vroegte vielen verschillende agenten op vier adressen binnen. De actie moest vervroegd worden met een dag wegens een politielek.

Het gaat om een jongen van 15, twee andere minderjarigen en een jongeman van 18. Hun woningen zijn intussen uitgekamd en “daar werden geen wapens of explosieven gevonden”. Toch hadden de speurders reden om in actie te schieten. De online gesprekken tussen de vier gingen immers op een bepaald moment zo ver dat ze volgens bronnen spreken over “gewelddadige daden”. Met andere woorden: ze bereidden een terroristische aanslag voor.

Het gaat heel duidelijk om moslimextremisten, zo is nu zeker geweten. Welke concrete plannen er waren, “zal het onderzoek moeten uitwijzen. Maar ze waren alleszins concreet genoeg om onze aandacht te trekken”, aldus Eric Van Der Sypt van het federaal parket in het HLN. “Maar er was alleszins sympathie voor IS.” Extremistische moslimgroepen viseren wel vaker jongere geesten om te corrumperen, weet men bij de veiligheidsdiensten.

BRON:HLN
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen