18 C
Brussel

In deze gemeenten kan het cordon sneuvelen in 2024

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In 151 zwart-gele Vlaamse gemeenten kregen het Vlaams Belang en N-VA samen meer dan 50 procent van de stemmen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober zou het cordon wel eens kunnen sneuvelen. “Heel wat lokale N-VA’ers zien een samenwerking met het Vlaams Belang zeker zitten”, reageert Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder.

Aalst, Ninove, Eeklo, Denderleeuw, Geraardsbergen, Stabroek, Zoersel, Dendermonde, Roeselare, Houthulst, Tessenderlo… Zo gaat de lijst nog wel even door. 151 van de 300 gemeenten kleurden bij de afgelopen federale en Vlaamse verkiezingen zwart-geel: het Vlaams Belang en N-VA haalden samen meer dan 50 procent van de stemmen.

“Als dat ook het resultaat wordt in oktober dan mogen we deze historische kans absoluut niet laten schieten”, reageert Kristof Slagmulder (Vlaams Belang) aan V-NIEUWS. Ook in Denderleeuw, waar hij gemeenteraadslid is, is er een V-meerderheid. “Een heel groot deel van de N-VA-achterban is gekant tegen het ondemocratische cordon sanitaire. Al mogen ze dat niet altijd luidop zeggen.”

Barsten in het cordon

Bij de N-VA staat de deur inderdaad op een kier, volgens Het Nieuwsblad. Op de vraag of lokale mandatarissen een samenwerking met het Vlaams Belang uitsluiten, was het antwoord meermaals hetzelfde: “Goh”. Lang niet de harde ‘nee’ die van politiek links of Bart De Wever (N-VA) te verwachten valt.

“De enige reden waarom het cordon lokaal nog niet doorbroken werd, komt door de nationale N-VA-top in haar ivoren toren”, volgens Slagmulder. In zijn gemeente stapten een voormalig gemeenteraadsvoorzitter, een oud-schepen en een gewezen gemeenteraadslid allemaal over van N-VA naar het Vlaams Belang uit protest tegen het cordon.

Aan de reacties van heel wat N-VA-leden te zien, zullen lang niet alle partijmandatarissen blindelings meeheulen met hun partijtop. Er is dus een reële kans dat het cordon sneuvelt bij de gemeenteraadsverkiezingen. “Op een dag breekt het cordon sanitaire. Is het nu niet, dan is het wel na oktober”, benadrukt ook Tom Van Grieken.

Zwart-gele stem

Vlaanderen kleurt geel, maar de Vlaamse Regering kleurt wellicht socialistisch rood. N-VA-voorzitter De Wever aast namelijk op een coalitie met Vooruit. “Zoals het er nu naar uitziet, zal de N-VA-kiezer bedrogen uitkomen”, zegt Slagmulder. “Een stem voor N-VA zal er toe leiden dat de Vlaming de socialisten er gratis en voor niets bijkrijgen.”

Die N-VA-kiezer is meer dan welkom bij het Vlaams Belang als ze echt een ander en beter beleid willen, volgens het Vlaams Parlementslid. “In 2019 stemde Vlaanderen Vlaams en rechts, in 2024 nog meer Vlaams en rechts. Het wordt hoog tijd dat de democratie gerespecteerd wordt en dat er rekening wordt gehouden met het signaal van de kiezer.”

Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als politiek redacteur de binnenlandse en Europese berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en werkstudent aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen