21.4 C
Brussel

Vlaanderen kleurt geel: Vlaams Belang grootste in drie provincies

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Vlaanderen kleurt geel: kiezers trokken naar de stembus en stemden er overweldigend rechts en Vlaams voor het Vlaams Parlement. Dat blijkt uit cijfers van Binnenlandse Zaken. Het Vlaams Belang wordt de grootste partij in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Limburg.

In het Vlaams Parlement gaat maar liefst de helft van de zetels naar de V-partijen, een nog nooit eerder geziene overwinning voor de Vlaams-nationalisten. Het Vlaams Belang en N-VA halen beide 31 zetels in het halfrond. Dat betekent een winst van niet minder dan 8 zetels voor het Vlaams Belang. N-VA verliest er 4 en gaat ook procentueel achteruit.

Per kieskring zijn de winnaars eveneens duidelijk: het Vlaams Belang wordt de grootste in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Limburg. In Antwerpen en Vlaams-Brabant zijn ze de tweede partij, net na N-VA. Brussel stemde beduidend anders. Daar is Groen de grootste partij, gevolgd door TeamFouadAhidar, een nieuwe islamitisch georiënteerde partij.

Vlaanderen kleurt geel

N-VA strandde uiteindelijk op 23,9%, een verlies van bijna een volledig procentpunt. Het Vlaams Belang wint meer dan 4 procentpunt en eindigt met 22,7%. Vooruit scoort 13,9%. Cd&v zakt weg naar 13,0%, een verlies van 2,4 procentpunt. Open Vld doet het nog slechter: 4,8 procentpunt verlies, een totaalscore van amper 8,3%.

Extreemlinks gaat er licht op vooruit en haalt een score van 8,3%. Groen verliest 2,8 procentpunt en wordt de kleinste partij met een eindresultaat van 7,3% van de stemmen.

De uitslag is een duidelijk signaal naar de Vlaamse Regering. Alle regeringspartijen – N-VA, Open Vld en cd&v – mogen zich bij de verliezers rekenen. Huidig oppositiepartij het Vlaams Belang komt dan weer als grote winnaar uit de bus. De partij groeit het sterkst van allemaal en wordt zo de grootste partij van het Vlaams Parlement, samen met de N-VA.

Bron: VRT NWS
Elias Cool
Elias Cool
Elias Cool (1999°) volgt als politiek redacteur de binnenlandse en Europese berichtgeving op voor V-NIEUWS. Hij is gewezen ondernemer en werkstudent aan de associatie KU Leuven.

Gerelateerd

Meest gelezen