9.7 C
Brussel

Hotels, vakantiehuisjes en zelfs ‘luxerusthuizen’: asielopovang ten alle koste

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De massale instroom van asielzoekers blijft aanhouden en de federale regering weigert om aan deze instroom wat te doen. Hieraan omgekeerd evenredig zijn de inspanningen van staatssecretaris Nicole de Moor (cd&v) voor méér asielopvangplaatsen. Niets is daarbij te veel gevraagd. De budgetten worden steeds groter, maar de locaties worden ook steeds chiquer. Eén luxerusthuis kost zo 1,3 miljoen per jaar aan huurgeld. Dat blijkt uit een HLN-rapport.

De diensten onder staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) zijn naarstig aan het werk om steeds meer asielopvanglocaties te organiseren. Dit ook op de privémarkt. In 2024 gaat het om 28 locaties voor ruim 20 miljoen euro. Het gaat om hotels, vakantiewoningen en zelfs een luxueus voormalig rusthuis. En, zo schrijft HLN verbatim, “in sommige gevallen gaat het om wurgcontracten die de verhuurders jaarlijks miljoenen opbrengen.”

Vol, vol, alles is vol

Het aantal bedden dat Fedasil zelf in beheer heeft is enorm groot. Van minder dan 30.000 een paar jaar geleden, steeg het aantal vorig jaar al van 33.500 naar 35.600. En ondanks dat deze bijzonder dure groei (zo bleek de jaarlijkse asielbudgetkost vorig jaar al boven het miljard te zijn gestegen) verdergaat, is dit allemaal niet voldoende om de enorme instroom van duizenden asielzoekers per maand te accommoderen.

Daarom schakelt Fedasil privé-eigenaars in. En die eigenaars ruiken veelal de woonhoop van de Fedasil-medewerkers, waardoor er zeer nadelige contracten worden afgesloten voor de belastingbetaler. De beklonken huurcontracten worden steeds duurder. Ook de duurtermijn wordt steeds langer, soms zelf voor een minimumperiode van 10 jaar.

28 privé-locaties worden thans afgehuurd waaronder 5 voormalige vakantiedorpen en 2 vroegere hotels. Ook zitten er vijf voormalige woonzorgcentra en de twee vroegere appartementsblokken met assistentiewoningen bij de contracten. Dat wil zeggen dat deze locaties – niettegenstaande deze sector met een grote vraag kampt – niet naar ouderen kunnen gaan van hier.

Voor het ‘Seniotel’ in Gent – dat tot voor kort ook werd aangeprezen als deel van het luxesegment – moet Fedasil jaarlijks 336.000 euro betalen. Maar residentie ‘Gray Couronne’ kost de staat jaarlijks maar liefst 1,3 miljoen euro huurgeld, en dat nog tot eind 2033 – goed voor circa 13 miljoen euro in totaal; voor één locatie alleen. Dat bedrag is ruim voldoende om verschillende panden te kópen. Maar kundig financieel beheer lijkt geen grote bekommernis van Fedasil en Nicole de Moor op dit moment. Meer opvang ten alle koste, des te meer.

BRON:HLN
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen