22.2 C
Brussel

“Hongarije uitsluiten, getuigt van neocommunistische en centralistische arrogantie”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Na dagenlange discussies over het komend voorzitterschap van Hongarije van de Raad van de Europese Unie, heeft het Europees Parlement gisteren een resolutie goedgekeurd waarin Hongarije incapabel wordt geacht het voorzitterschap in de tweede helft van 2024 op zich te nemen. Europees Parlementslid voor het Vlaams Belang Gerolf Annemans nam het tijdens het debat op voor Hongarije en daarmee de Europese democratie.

De resolutie, dewelke het haalde met steun van de extreemlinkse tot centrumrechtse fracties, maant de lidstaten aan een ‘gepaste oplossing’ te vinden voor het voorzitterschap van Hongarije. Dit is de zoveelste actie die de EU tracht te ondernemen tegen Hongarije. De facto is de resolutie echter nutteloos, daar ze in eerste instantie niet bindend is en het zesmaandelijkse beurtsysteem van het voorzitterschap bovendien democratisch vastgelegd is. Van de Vlaamse parlementsleden stemden enkel de drie parlementariërs van het Vlaams Belang tegen.

“Of een Europese samenwerking ooit in oorsprong bedoeld is geweest om een of ander maatschappijmodel aan de lidstaten op te leggen, daar hoeft zelfs geen discussie over te bestaan”, reageerde Annemans op het voorstel van de resolutie. “Neen, dat was niet de bedoeling van de Europese samenwerking.”

Is de EU de nieuwe Sovjet-Unie voor Hongarije?

“De bedoeling was meer stabiliteit en welvaart te brengen en dan nog heel terughoudend. Een eenheid in verscheidenheid moest het worden. Want in die Europese verscheidenheid zat juist de kracht van wat als geheel een superieure beschaving had opgeleverd met een sociale en welvarende economie erbovenop”, haalde het europarlementslid de geest van de Europese samenwerking boven.

“Nu Hongarije willen uitsluiten van het beurtsysteem om de Raad te kunnen voorzitten getuigt van een welhaast neocommunistische en centralistische arrogantie ten aanzien van een land dan nog dat als eerste de stappen heeft gezet om zich te bevrijden van de Sovjet-Unie waarin wij West-Europeanen heel Oost-Europa uit lafheid hebben achtergelaten na de Wereldoorlog”, besloot Annemans. “Afschuw heb ik voor dit voorstel.”

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen