14.3 C
Brussel

Europees Parlement stemt tegen EU-voorzitterschap van Hongarije

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het Europees Parlement heeft donderdag een resolutie goedgekeurd waarin zij vraagtekens zet bij het vermogen van Hongarije om in de tweede helft van 2024 het voorzitterschap van de Europese Raad op zich te nemen, zo meldt onder andere Politico.

De stemming kwam er na een dagenlange discussies over de vraag of Brussel stappen zal ondernemen om Hongarije een halt toe te roepen wanneer het de Raad van de Europese Unie gaat leiden. De landen nemen om de zes maanden het roulerend voorzitterschap van de Raad waar, wat hen de bevoegdheid geeft om vergaderingen voor te zitten, agenda’s op te stellen en te onderhandelen over beleidsteksten.

Een resolutie tegen Hongarije

De niet-bindende maatregel kwam met 442-144 stemmen door het Parlement en kreeg steun van vijf fracties, van uiterst links tot centrumrechts. Hoewel de belangrijkste auteurs van de resolutie toegeven dat er geen duidelijke juridische weg is om Hongarije ervan te weerhouden het voorzitterschap op zich te nemen, zeggen zij dat het Parlement “niet geheel machteloos” is.

De resolutie biedt slechts vage voorstellen om het geplande voorzitterschap van Hongarije tegen te houden. Het vraagt zich af “hoe Hongarije op geloofwaardige wijze” het voorzitterschap van de Raad op zich kan nemen en verzoekt de instelling “zo spoedig mogelijk een passende oplossing te vinden” of “passende maatregelen” van het Parlement tegemoet te zien.

De achtergrond van de stemming is een langdurige strijd om de rechtsstaat tussen Boedapest en Brussel. De EU onthoudt Hongarije miljarden aan middelen omdat zij vindt dat het land onder de conservatieve premier Viktor Orbán er niet in is geslaagd de vereiste hervormingen van de rechtsstaat door te voeren.

Over democratie gesproken…

De Hongaarse minister van Justitie, Judit Varga, heeft het voorstel van het Parlement dinsdag afgedaan als “onzin”, met het argument dat het Parlement “geen rol speelt” bij het toewijzen van de volgorde van de EU-voorzitterschappen.

Ook op Twitter kwamen de reacties binnen. Balázs Orbán, de Politiek directeur van premier Orbán en lid van het Hongaarse parlement, kaartte de hypocrisie van het Parlement aan door naar de corrupte Belgische socialist Marc Tarabella te verwijzen: “Ironie op zijn best! MEP @marctarabella, met een aanklacht wegens corruptie en een gevangenisstraf onder zijn riem, keerde terug naar het Europees Parlement om tegen het EU-voorzitterschap van Hongarije te stemmen vanwege… je raadt het al, ‘corruptie’.”

Ook Tom Vandendriessche reageerde op Twitter. In een reactie om Kathleen Van Brempt vergelijkt hij de hypocriete visie op Hongarije met België, dat net voor Hongarije het voorzitterschap van de EU op zich zal nemen in 2024.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen