8.9 C
Brussel

Hoe het Cordon onhoudbaar wordt voor N-VA

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De monsteroverwinning van Geert Wilders‘ PVV in Nederland lijkt een gelijke zege voor Vlaams Belang in Vlaanderen te voorspellen. Net zoals dat het geval is voor VVD, zou zo’n zege ook voor N-VA een existentieel dilemma van formaat met zich meebrengen. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

De uitslag van de Nederlandse verkiezingen werd op alle hoofdkwartieren van de Vlaamse partijen tot in de puntjes geanalyseerd. Er zijn in Vlaanderen immers veel parallellen te trekken met het politieke klimaat in Nederland. De kans is reëel dat de PVV van Geert Wilders met 37 zetels een meerderheid kan vormen. Daarvoor kijken ze in eerste instantie naar de VVD van Dilan Yeşilgöz-Zegerius, de ideologische broer van N-VA bij ons.

De VVD is al dertien jaar aan de macht, maar werd afgelopen woensdag gigantisch afgestraft door de Nederlandse kiezer. Ze verloor maar liefst 10 zetels. Een van de redenen voor dat grote verlies is die dubieuze houding tegenover de PVV. Tijdens de campagne werd de deur tot samenwerking eerst op een kier gezet, om die dan vlak voor verkiezingsdag weer te sluiten.

N-VA hinkt op twee benen

Ook de N-VA kende na de verkiezingen van 2019 een grote terugval ten voordele van het Vlaams Belang. Volgens de peilingen zou die terugval nog groter worden in 2024. De officiële partijcommunicatie van N-VA meent dat een stem op het Vlaams Belang nutteloos is. Tegelijkertijd wordt er toch voorzichtig afgetast. Zo liet Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) recent nog vallen een regering met Vlaams Belang niet op voorhand af te wijzen.  N-VA hinkt dus op twee benen.

In het geval dat er geen enkele andere Vlaamse regering mogelijk is, bestaat de kans dat een deel van de N-VA overstag gaat. Daarvoor zal de partij wel eerst door een interne oorlog moeten gaan, waarbij cordon-enthousiast Bart De Wever en dan vooral zijn positie als partijvoorzitter in het vizier komt.

Lees meer:

Pas (VB): “De kiezer beslist wie in 2024 aan zet is, niet Bart De Wever”

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen