13.3 C
Brussel

“Stem op N-VA en je krijgt er gratis Vooruit bij”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Vlaamse socialisten van Vooruit zijn scherp voor MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. In een interview met De Zondag verwijt fractieleider in de kamer Melissa Depraetere (Vooruit) Bouchez dat hij veel hervormingen blokkeert. “Met de N-VA van De Wever zou je meer kunnen bereiken dan met de MR van Bouchez.” Depraetere ziet Bouchez eerder als een blok aan het been van Vivaldi. De vrijage tussen N-VA en Vooruit lijkt zo compleet. “Stem op N-VA en je krijgt er ‘gratis’ Vooruit bij”, reageerde voorzitter van het Vlaams Belang Tom Van Grieken. Van Griekens partij peilt momenteel als grootste in het land.

Melissa Depraetere geeft de Vivaldi-regering een zeven op tien. Toch zou volgens haar de regering beter scoren als Bouchez afwezig was. “Maar zonder Bouchez was de zeven een negen geweest”, klinkt het bij de fractievoorzitter in De Zondag. Depraetere gaat nog verder en verwijt de MR-voorzitter van amateurisme. “Hij zorgt voor amateurisme in de ploeg. Het is Bouchez die veel hervormingen tegenhoudt, tot in het debiele toe.”

De MR-voorzitter reageert op Twitter door te spreken over “de nieuwe nationalistische as”. “Het land verdelen en geld uitgeven dat er niet is…. Het bindmiddel van de alliantie N-VA-PS. MR is de enige verdediger van een verenigd en efficiënt België met gedeeld welzijn”, klonk het met gekende Belgicistische toon.

Depraetere (Vooruit) sluit Vlaams Belang meteen uit

Al langer is er een zekere ‘romance’ gaande tussen de Vooruit en de N-VA. Vorig jaar in oktober stond in HLN nog te lezen hoe Bart De Wever een coalitie met zijn klassieke ideologische tegenstanders niet uitsluit na 2024. “De sociaaldemocraten zijn niet uitgesloten, zeker als ze een Deense lijn volgen, en dat lijkt de huidige voorzitter wel te doen. We zullen moeten kijken of 2024 ons deze luxe zal bieden”, klonk het toen.

En volgens partijvoorzitter van de Vooruit Conner Rousseau is er “wiskundig gezien nu geen andere optie”. Ook Depraetere stapt mee in die redenering. “N-VA is zeker niet onze natuurlijke bondgenoot. Maar als je de rekensom maakt, dan kan je wellicht niet naast ofwel N-VA ofwel Vlaams Belang. En als je weet dat wij zeker niet zullen besturen met Vlaams Belang, dan blijft er maar één partij over. Dat is de realiteit.”

Van Grieken van het Vlaams Belang hekelde dan weer hoe N-VA meegaat met deze logica en niet kiest voor een pro-Vlaams en rechts front. “Stem op N-VA en je krijgt er gratis Vooruit bij”, tweette hij spottend.

Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen