21.8 C
Brussel

Geen meerderheid voor urgentieverzoek pensioenplafond Kamer

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De meerderheidspartijen gingen niet mee in het urgentieverzoek voor de behandeling van hun eigen wetsvoorstel omtrent het pensioenplatform. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. In dat wetsvoorstel komt de plafonnering van de pensioenen van de parlementsleden tot het wettelijke maximum op tafel te liggen. Het Vlaams Belang stemde wel voor de snellere behandeling, maar was in eenzaam gezelschap.

Peter De Roover, fractieleider van oppositiepartij N-VA, vroeg om de plafonnering van de pensioenen in de Kamer sneller te behandelen. Bedoeling is om het pensioenmaximum opgenomen in de wet-Wijninckx af te dwingen. Onlangs werd namelijk bekend dat verschillende parlementen achterpoortjes creëerden om dat plafond te omzeilen.

Een klein aantal partijen vond dat de Kamervoorzitster te lang talmde om de praktijk aan te pakken en steunde daarom een wetsvoorstel ter versnelling van de zaak.

Vandaag stond de dringende behandeling van dat voorstel geprogrammeerd in de plenaire vergadering. De Roover kreeg echter geen steun vanuit de meerderheid. Wel stemden het Vlaams Belang, PVDA en Les Engagés voor het voorstel.

Geen nood om de urgentie te stemmen

De meerderheidsfracties bemerken dat op 19 april door alle fracties werd beslist de pensioenen te beperken tot het zogenaamde plafond-Wijninckx. Tijdens de vergadering van het Bureau van dinsdag en woensdag heeft voorzitster Éliane Tillieux (PS) het mandaat gekregen om met de andere parlementsvoorzitters te onderhandelen over de concrete en geharmoniseerde modaliteiten. Daarmee moest dan snel aan de slag gegaan worden.

Maar gezien deze beslissing al genomen zijn en het proces reeds aan de gang is, vonden de meerderheidspartijen het kennelijk niet nodig om voor meer urgentie te stemmen.

BRON:HLN
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen