De leiders van de Groep van Zeven (G7) zijn van plan de sancties tegen Rusland aan te scherpen tijdens hun top in Japan deze week, met maatregelen gericht op energie en export die de oorlogsinspanningen van Moskou ondersteunen, zo meldt Reuters.
De Groep van Zeven is een organisatie van zeven grote en geavanceerde economieën: Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. In de loop der jaren heeft de G7 zijn werkterrein uitgebreid tot een breed scala van mondiale uitdagingen, waaronder klimaatverandering, internationale veiligheid en wereldwijde gezondheid.
G7 richt zich op energie en handel
De nieuwe maatregelen die de leiders tijdens de bijeenkomsten van 19 tot 21 mei zullen aankondigen, zullen gericht zijn op het ontduiken van sancties waarbij derde landen betrokken zijn, en beogen de toekomstige energieproductie van Rusland te ondermijnen en de handel die het Russische leger ondersteunt aan banden te leggen, aldus de betrokkenen.
Het optreden van de G7-leiders ten aanzien van Rusland komt op een moment dat de westerse bondgenoten van Oekraïne op zoek zijn naar nieuwe manieren om de reeds beperkende sancties tegen Rusland aan te scherpen. Over de exacte gebieden waarop deze nieuwe regels van toepassing zouden zijn, wordt nog gediscussieerd.
De VS wil uitzonderingen
Amerikaanse functionarissen verwachten dat de G7-leden ermee zullen instemmen hun aanpak van sancties aan te passen zodat alle uitvoer automatisch wordt verboden tenzij deze op een lijst van goedgekeurde artikelen staan.
De regering van Joe Biden heeft er eerder bij de G7-bondgenoten op aangedrongen om de sanctieaanpak van de groep terug te draaien. Die staat momenteel toe dat alle goederen aan Rusland worden verkocht tenzij ze expliciet op een zwarte lijst staan. Deze wijziging zou het voor Moskou moeilijker kunnen maken om gaten in de sanctieregeling te vinden.
Sommige Amerikaanse bondgenoten hebben zich verzet tegen het idee om de handel in het algemeen te verbieden en vervolgens per categorie vrijstellingen te verlenen. De Europese Unie heeft bijvoorbeeld haar eigen aanpak en onderhandelt momenteel ook over haar elfde pakket sancties sinds de inval van Rusland in Oekraïne.
De Graandeal in het gedrang
De voormalige Russische president Dmitri Medvedev zei vorige maand dat een besluit van de G7 om de export naar het land te verbieden ertoe zou leiden dat Moskou een overeenkomst over graan uit de Zwarte Zee zou opzeggen, die de export van graan uit Oekraïne mogelijk maakt. De voedselzekerheid in de nasleep van de oorlog zal naar verwachting ook een belangrijk onderwerp zijn op de G7. Eerder pleitte de G7 immers voor een uitbreiding van de graandeal.