1.9 C
Brussel

G7 pleit voor uitbreiding van graandeal met Oekraïne

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De ‘Groep van Zeven’ (G7) heeft eerder vandaag opgeroepen tot “de verlenging, volledige uitvoering en uitbreiding” van een cruciale overeenkomst voor de uitvoer van Oekraïens graan via de Zwarte Zee, zo meldt onder andere Reuters.

De overeenkomst, die tot stand is gekomen via de Verenigde Naties en Turkije, dateert reeds van juli 2022. Deze graandeal stelt Oekraïne in staat om meer dan 27 miljoen ton graan te exporteren vanuit verschillende havens aan de Zwarte Zee.

G7 steunt Oekraïne en veroordeelt Rusland

De landbouwministers van de G7 benadrukten het belang van de overeenkomst. “Wij zijn een groot voorstander van de uitbreiding en volledige uitvoering”, stelt het verslag van de gesprekken. “Wij veroordelen de pogingen van Rusland om voedsel te gebruiken als middel tot destabilisatie en als instrument van geopolitieke dwang, en herhalen onze toezegging om solidair op te treden en steun te verlenen aan degenen die het meest worden getroffen door de Russische bewapening van voedsel.”

De leden van de G7 “staan klaar” om het herstel en de wederopbouw van Oekraïne te ondersteunen, onder meer door expertise ter beschikking te stellen op het gebied van ontmijning van landbouwgrond en wederopbouw van de landbouwinfrastructuur, aldus het verslag.

Tegenkanting uit Rusland

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zal deze week in New York de Oekraïense exportovereenkomst voor graan bespreken voor de Verenigde Naties. Rusland heeft al meermaals laten blijken dat zij de graandeal niet meer willen verlengen, omdat andere partijen Rusland niet tegemoet zijn gekomen in zijn eisen omtrent de export van eigen graan en bemestingsproducten.

De voormalige Russische president Dmitri Medvedev reageerde dat als de G7 de export naar Rusland zou verbieden, Moskou zou reageren door de Zwarte Zee-graanovereenkomst op te zeggen.

Negatieve gevolgen van de graandeal in Oost-Europa

De graandeal kon na verloop van tijd ook op kritiek van enkele Oost-Europese landen rekenen. De import in de omringende landen leidde tot protesten van lokale boeren, die niet konden concurreren met het onbelaste graan uit Oekraïne. Na Polen en Hongarije, vaardigden ook Slowakije en Bulgarije een verbod uit tegen de invoer.

BRON:Reuters
Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen