11.5 C
Brussel

Fiscale hervorming te hoog gegrepen voor Vivaldi

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het regeringsconclaaf is achter de rug en de eerste conclusies kunnen getrokken worden. Een hervorming van 6 miljard euro is in eerste instantie te hoog gegrepen. De verschuiving van lasten op arbeid naar een btw-verhoging vindt geen enkele partij een goed idee. Alleen minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) blijft vasthouden aan zijn initieel voorstel, dat meldt De Tijd.

Het kernkabinet van Vivaldi buigt zich woensdagavond opnieuw over de fiscale hervorming. Het conclaaf van afgelopen weekend heeft één iets bewezen, Vivaldi is voor de zoveelste keer verdeeld. Profilering stond centraal tijdens het conclaaf. Enig staatsmanschap onder het mom van toegevingen bleef uit. De weg naar een akkoord is dus nog lang.

Twee conclusies uit de poging tot fiscale hervorming

Ten eerste zal de wens van Van Peteghem om de lastenverlaging op arbeid te koppelen aan een btw-verhoging er niet komen. Internationale rapporten tonen nochtans aan dat zo’n shift wenselijk is. Maar de andere regeringspartijen durven, een jaar voor de verkiezingen, niet uitleggen aan hun kiezers dat de winkelkar een paar euro’s duurder wordt.

De tweede conclusie is dat geen enkele Franstalige partij bereid is om een deel van de factuur door te schuiven naar de deelstaten. Vanuit de regio’s is alvast een lijst met compenserende maatregelen gelanceerd, Open Vld vindt dat maar niets.

Verdeeldheid is de norm

De fiscale hervorming is voor alle partijen behalve cd&v te hoog gegrepen. Het voorstel is om de beoogde 6 miljard euro te beperken tot 2 miljard euro.

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez is niet echt van plan om een groot compromis te sluiten. Terwijl premier Alexander De Croo (Open Vld) samen met Van Peteghem bilaterale gesprekken hielden, viel Bouchez de PS openlijk aan bij VTM Nieuws. Niet de MR-voorzitter was een blok aan het been, ook de groenen waren dat. Zij moesten teruggefloten worden over hun claim dat de verschuiving van belastingen van elektriciteit richting fossiele brandstof verworven was. De PS claimde dan weer dat de verhoging van het minimumloon met 58 euro gerealiseerd zal worden.

BRON:De Tijd
Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen