13.3 C
Brussel

Fiscaal regeringsconclaaf levert momenteel blokkering op

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Afgelopen weekend was cruciaal voor de broodnodige fiscale hervorming. Daarvoor trok de regering in conclaaf om de voorstellen van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) grondig te bespreken. Een aantal regeringsleden spraken al over een blokkering, dat staat te lezen in De Tijd.

Al een tijdje heeft minister van Financiën Vincent Van Peteghem zijn fiscale hervorming klaarliggen. Maar tijdens afgelopen maanden kwam er heel wat kritiek op vanuit de andere coalitiepartners. Daarvoor werd twee weken geleden beslist om als regering in conclaaf te gaan en op die manier de hervorming grondig te bespreken. Zaterdag liepen de plenaire gesprekken al vast waardoor zondag moest overgegaan worden op bilateraal overleg.

Van Peteghem wil de belastingvrije som en de ondergrens voor de hoogste belastingschijf optrekken. Op die manier kan de doorsnee werknemer 835 euro netto per jaar meer overhouden. De twee verlaagde BTW-tarieven van 6 en 12% worden vervangen met een geharmoniseerd tarief van 9%. Maar op de plannen van de minister van de christendemocraten komt heel wat commentaar. Elke regeringspartij heeft wel een punt dat haar niet bevalt.

Blokkering en een zondag van bilaterale gesprekken tijdens regeringsconclaaf

Zaterdag bleek al snel dat de gesprekken begonnen te blokkeren door de verschillende belangen van de partijen. Daarvoor werd beslist om de zondag op te offeren en bilaterale gesprekken uit te voeren. Dat wil zeggen dat elke partij afzonderlijk aan bod komt en haar belangen duidelijk op tafel legt. Wat het resultaat nu is geworden, is tot op dit moment nog niet geweten.

Wat wel vast staat is dat er in de loop van deze week nog een plenaire vergadering volgt. Bovendien is er wel consensus over de verschuiving van accijnzen van elektriciteit naar fossiele brandstoffen.

BRON:De Tijd
Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen