14.7 C
Brussel

Verdeeldheid verlamt fiscale hervorming in Vivaldi

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De vicepremiers van de federale regering zitten sinds vrijdagmiddag bijeen voor een weekend onderhandelen over de fiscale hervorming. Ondanks de al eerder gepresenteerde plannen van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v), is er sindsdien weinig vooruitgang geboekt. Premier Alexander De Croo (Open Vld) heeft na lang uitstel een conclaaf georganiseerd om de kwestie aan te pakken, maar de verdeeldheid onder de coalitiepartners doet vermoeden dat een akkoord niet snel bereikt zal worden. Dat brengt ook Het Nieuwsblad.

De plannen van Van Peteghem omvatten onder andere een verhoging van de belastingvrije som en het optrekken van de ondergrens voor de hoogste belastingschijf. Echter, van een consensus is nog geen sprake, zo lijkt het.

Open Vld wil tevens een groter verschil tussen werken en niet werken, zo klinkt het toch, maar de MR heeft moeite met de financiering. Vooruit verzet zich dan weer tegen een verhoging van het btw-tarief van 6 procent en de groenen willen de btw op warmtepompen verlagen. De verdeeldheid over deze kwesties bemoeilijkt de voortgang van de onderhandelingen.

Vivaldi stelt teleur en verliest aan geloofwaardigheid

Het gebrek aan voortgang en de verdeeldheid binnen de regering zijn teleurstellend gezien de dringende noodzaak van een effectieve fiscale hervorming, vinden opiniemakers en krantenredacteurs. In elk geval nadert de deadline van 21 juli, waarna het politieke zomerreces begint.

Lees ook: 

“We gaan ze doen luisteren”

Bo Vankemmel
Bo Vankemmel
Bo Vankemmel (2004°, Ieper) is redacteur bij V-NIEUWS. Ze studeert rechten aan de UGent.

Gerelateerd

Meest gelezen